Ηλεκτρονική Έκδοση

Διπλή αναβάθμιση Κύπρου από Fitch και Standard and Poor's

Σε αναβάθμιση του ορίζοντα αξιολόγησης της Κύπρου από σταθερή σε θετική προέβη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επεσήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, πριν από τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, ήταν μικρότερο απ' ότι αναμενόταν λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών.

Ο οίκος Fitch αναμένει, ωστόσο, ύφεση της οικονομίας και το 2015 κατά 0,8% και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016.

Ο οίκος Standard and Poor's προέβη σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, σε "Β+" από "Β", εκτιμώντας ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3% το 2014, αντί 3,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, λόγω της ισχυρής απόδοσης στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα υπηρεσιών, ενώ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2015.

Μολονότι η διαβάθμιση της Κύπρου παραμένει στην κατηγορία "σκουπιδιών", ο οίκος επισημαίνει τη σθεναρή αφοσίωσή της στο πρόγραμμα αναπροσαρμογής, τις αντοχές της οικονομίας και κυρίως του τομέα υπηρεσιών και την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Οι Standard and Poor's αναφέρονται, ωστόσο, και σε κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σχετικά χαμηλών προβλέψεων. Στους κινδύνους περιλαμβάνεται και η άσχημη κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης, λόγω του ουκρανικού και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα σε αντίποινο για τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της.

Η κυβέρνηση χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους δύο οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Οίκοι αξιολόγησης