Ηλεκτρονική Έκδοση

Για εξόρυξη υδρογονανθράκων

Πλατφόρμα εντός κυπριακής ΑΟΖ επιδιώκει να στήσει η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο ξένες εταιρείες που απάντησαν αρνητικά στην πρόταση να στήσουν πλατφόρμα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)» Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)»

Η Τουρκία φέρεται να συνεχίζει τις προκλήσεις, ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με το κυριακάτικο άρθρο του “Φιλελεύθερου”, η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αρνητική απάντηση των δύο εταιρειών, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά  πλατφόρμας που κοστίζει από 100 εκατ. ευρώ έως 150 εκατ. ευρώ. Ήδη τούρκοι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Socar». 
 
Η Τουρκία φέρεται να αψηφά την πρόσφατη προειδοποίηση της Ε.Ε. για κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
“Εάν όντως η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμας και τη μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε  ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου. Είναι δε πρόδηλο πως η αποτροπή μιας τόσο σοβαρής και εν πολλοίς επικίνδυνης εξέλιξης εξαρτάται από τις κινήσεις που θα γίνουν από τη Λευκωσία σε αυτή τη φάση και όχι αργότερα” επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 
 
Πηγή: “Φιλελεύθερος”
 
Διαβάστε επίσης:
 
Κρίση στην Κύπρο: επικίνδυνος κλοιός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Κρίση στην Κύπρο: επικίνδυνος κλοιός