Ηλεκτρονική Έκδοση

H λίστα περιλαμβάνει τη Eurobank και την Εθνική

Είκοσι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests

Είκοσι πέντε συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές, τυπικά απέτυχαν στα τεστ αντοχής. Tα stress tests βασίστηκαν σε στοιχεία από τα τέλη του 2013. Δέκα από τις 24 τράπεζες έχουν ήδη λάβει μέτρα, ενώ οι υπόλοιπες 14 προβληματικές τράπεζες βρίσκονται στην ευρωζώνη.

Οι τράπεζες αυτές έχουν πλέον στη διάθεσή τους 9 μήνες για να βελτιώσουν την κατάστασή τους ή θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κλείσουν, όπως μεταδίδει το BBC.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται να έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Το 2014 έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

Για τη Eurobank εμφανίζονται κεφαλαιακές ανάγκες 17,5 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων στο τέλος του 2013, και έχει συγκεντρώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι 17,5 εκατ. ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Όπως επισημαίνει το BBC, η λίστα των 14 τραπεζών της ευρωζώνης περιλαμβάνει δύο ελληνικές (Eurobank και Εθνική Τράπεζα), τέσσερις ιταλικές (Banca Carige, Monte dei Paschi, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza), δύο βελγικές (AXA Bank Europe, Dexia), δύο σλοβενικές (Nova Kreditna Banka Maribor, Nova Ljubljanska Banka), την κυπριακή Ελληνική Τράπεζα, την αυστριακή Oesterreichische Volksbanken, την ιρλανδική Permanent TSB και την πορτογαλική Banco Comercial Portugues.

Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, με κεφαλαιακή ανεπάρκεια 2,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Eνισχυμένη η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών

Τώρα πια δεν έχουν καμία δικαιολογία

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Eurobank
Εθνική Τράπεζα
Ελληνική Τράπεζα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
ΔΝΤ: Πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση τα stress tests
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης στον απόηχο των stress tests
Καθησυχαστική η ΤτΕ για τις ελληνικές τράπεζες
Τώρα πια δεν έχουν καμία δικαιολογία
ΤτΕ: Eνισχυμένη η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών
Χαρδούβελης: «Διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. ευρώ»
Σαμαράς: Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να ανακόψει κανείς