Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣτΕ: Νόμιμη η παρακράτηση επί των ελευθερίων επαγγελμάτων καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η παρακράτηση που γίνεται επί των εισοδημάτων των ελευθερίων επαγγελμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων των καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 3299/2014 απόφασή της, έκρινε ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν αποτελεί φόρο, καθώς τα ποσά που παρακρατούνται διατίθενται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες  έργων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.)  και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).
 
Αποφάνθηκε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως είναι τα άρθρα  5 περί οικονομικής ελευθερίας, 43 που προβλέπει τις προϋποθέσεις  έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων,  78 περί φορολογίας,  κ.α., ενώ έκρινε ότι δεν προσκρούει στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
 
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν την προσφυγή 59 καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.2.2002 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών των ΑΕΙ από την άσκηση  ελευθέριου επαγγέλματος  ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)