Έντυπη Έκδοση

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Τεστ αντοχής για Ασφαλιστικό - εργασιακό

Μια ενοποίηση των επικουρικών ταμείων έως το Νοέμβριο θα οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων

Ως ορόσημο για την επόμενη ημέρα του προγράμματος χαρακτηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε αναμένεται να υπάρχει σαφής εικόνα αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το νέο πρόγραμμα, την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη λύση που θα διευθετεί το ελληνικό χρέος, αλλά και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν έως το τέλος του χρόνου να έχουν «κερδίσει» μια λύση πακέτο και για τα τρία θέματα, η οποία θα δίνει επικοινωνιακό αέρα στο μέγαρο Μαξίμου εν όψει της επικείμενης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των εθνικών εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση των τραπεζικών stress tests ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, δίνοντας πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Οπως λένε χαρακτηριστικά «τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση που αφορά τα "κόκκινα" δάνεια». Το θέμα θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν στην επικείμενη διαπραγμάτευση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα μία εμπλοκή με την τρόικα.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις υπάρχουν όσον αφορά και τα κεφάλαια τα οποία θα τροφοδοτήσουν την «προαιρετική γραμμή χρηματοδότησης». Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το γεγονός ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενισχύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει μια νέα χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ως εκ τούτου και τους νέους όρους της συμφωνίας.

Ωστόσο, την κυβέρνηση φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα η επιμονή της τρόικας να επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, έστω και αν σε παρασκηνιακό επίπεδο η Ελλάδα έχει πάρει από τις Βρυξέλλες παράταση έως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αντίθετα όμως από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, πηγές από την πλευρά των δανειστών τονίζουν ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί πριν από τη λήξη του ευρωπαϊκού μνημονίου στο τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή για τη βιωσιμότητα των Ταμείων θα είναι ανώφελη, καθώς ακόμα εκκρεμούν οι αναλογιστικές μελέτες από τα Ταμεία, ενώ δεν έχουν αποδώσει οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1.1.2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα ζήτησε από την τρόικα να εξαιρέσει το Ασφαλιστικό από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, «η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται στη μεταρρύθμιση της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων έως το Νοέμβριο καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε νέα μείωση συντάξεων για πολλούς Ελληνες, κάτι που υπονομεύει την κυβερνητική δέσμευση για αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή σε Ε.Ε. και ΔΝΤ ζητώντας την εξαίρεση του Ασφαλιστικού από την τρέχουσα αξιολόγηση, αναφέροντας ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα -που έχει ήδη αλλάξει ριζικά το 2010- είναι βιώσιμο έως το 2060.

Από την πλευρά της τρόικας, αξιωματούχος αναφέρει ότι το ΔΝΤ πιέζει την Αθήνα να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν από τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει περιθώριο ευελιξίας αναλόγως της προόδου της χώρας στα άλλα μέτωπα και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση».

Η Αθήνα προσδοκά να αποφύγει μια ακόμα διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, υπό τον κίνδυνο να προκληθεί μια νέα εμπλοκή με την τρόικα, αλλά και ενδοκυβερνητική ένταση μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Στόχος είναι η αξιολόγηση της τρόικας να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 8 Δεκεμβρίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση με εταίρους και δανειστές αναφορικά με την περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους, την προληπτική πιστωτική γραμμή και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Ημερησία». Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτηρίζει ως μόνη αβεβαιότητα σε σχέση με τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας τον κίνδυνο να εισέλθει η χώρα σε πολιτικές περιπέτειες, καθώς και ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση για να εξασφαλιστούν όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα και να αρχίσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από τις αρχές του νέου έτους και ότι επισπεύδεται η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με θετικές συνέπειες στον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης εκφράζει την αισιοδοξία του για νέες αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Δεδομένο πάντως θεωρείται ότι οι αποφάσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος θα ληφθούν από την πλευρά των δανειστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τζεφ Αντερσον, μιλώντας στην «Καθημερινή» αναφορικά με τις ελληνικές προσδοκίες για έξοδο από το Μνημόνιο, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο χρειάζεται τη "σφραγίδα" του ΔΝΤ και, κυρίως, της Ευρωζώνης, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Παράλληλα, ο κ. Αντερσον έδωσε μηδαμινές πιθανότητες νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι η όποια ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει μέσω μείωσης επιτοκίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Τρόικα
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική