Έντυπη Έκδοση

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Το Κομπάνι είναι η κόλαση

Τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού είναι στραμμένα μπροστά στο Αΐν αλ Αράμπ ή Κομπάνι, που βομβαρδίζεται, την ώρα που δίπλα στα σύνορα οι Κούρδοι κηδεύουν νεαρούς αντάρτες. Το αεροπλάνο, που βομβαρδίζει, πετάει σε μεγάλο ύψος. Συνήθως βομβαρδίζουν αμερικανικά και γαλλικά F-16. Μετράμε δύο βομβαρδισμούς μέσα σε μία ώρα. Μετά σταματούν, για να συνεχίσουν περίπου μία ώρα αργότερα.

Κάπως έτσι πρέπει να είναι η κόλαση, σκέφτεται ο Κούρδος κάτοικος του Κομπάνι... Κάπως έτσι πρέπει να είναι η κόλαση, σκέφτεται ο Κούρδος κάτοικος του Κομπάνι... Κρότοι από ρίψεις όλμων και ριπές ελαφρών όπλων αντηχούν και στη διάρκεια της ημέρας, δίπλα στην τουρκική μεθόριο. Δεκάδες Κούρδοι τουρκικής και συριακής καταγωγής περνούν τις νύχτες στη βόρεια Συρία, από τα συρματοπλέγματα των τουρκικών συνόρων, που έχουν ανοίξει σε διάφορα σημεία, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Μουρ Σιτπινάρ. Είναι οι αντάρτες του στρατιωτικού σκέλους, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PUD). Οι Κούρδοι εξηγούν ότι οι τζιχαντιστές υπερέχουν σε οπλισμό, γι' αυτό το λόγο έχουν μετατρέψει σε άρματα μάχης ακόμα και τα τρακτέρ.

Οι οβίδες από τις μάχες των τζιχαντιστών εναντίον των Κούρδων πέφτουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Το Κομπάνι είναι χτισμένο σε απόσταση λίγων μέτρων από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο. Στη συνέχεια, βρίσκεται μία τάφρος. Δίπλα της είναι η ελεύθερη ζώνη, που σε έκταση ισοδυναμεί σχεδόν με ένα στενό δρόμο. Γι' αυτό, οι οβίδες από τις μάχες των Κούρδων ανταρτών με τους τζιχαντιστές πέφτουν στο χώμα και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Το Κομπάνι είναι ένας λόφος, μέσα στην έρημο. Μια ομάδα ανδρών που κατάγονται από το Κομπάνι κάθονται σκυμμένοι στον απέναντι λόφο και παρακολουθούν τις μάχες. Κοιτάζουν μ' ένα ζευγάρι κιάλια τα σπίτια τους. Λένε ότι το Κομπάνι έχει σχεδόν αδειάσει από κατοίκους. Εκεί βρίσκονται όσοι πολεμούν, κυρίως Κούρδοι από την Τουρκία.

...ενώ η αντάρτισσα των Πεσμεργκά περιμένει τους τζιχαντιστές§Τα όπλα δεν σταματούν να ξερνούν θάνατο ...ενώ η αντάρτισσα των Πεσμεργκά περιμένει τους τζιχαντιστές§Τα όπλα δεν σταματούν να ξερνούν θάνατο Το περασμένο βράδυ οι μάχες επεκτάθηκαν στη βόρεια πλευρά. Στο ύψωμα, όπου οι Κούρδοι αντάρτες είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν, στο ψηλότερο σημείο, τη σημαία του χαλιφάτου. Την επομένη μέρα, οι μάχες μετατοπίσθηκαν στη νότια πλευρά της μικρής πόλης. Σε κεντρικά σημεία, οι μάχες δεν σταματούν ούτε στιγμή. Ο ήχος από τις εκρήξεις που ακούγεται επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν βαρύ οπλισμό. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν πολλά όπλα αμερικανικής κατασκευής, που έχουν πάρει από τον ιρακινό στρατό. Οταν νυχτώνει και σταματούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, οι μάχες επεκτείνονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι τελευταίες δύο μέρες που βρισκόμαστε μπροστά στο Κομπάνι αποτελούν μια διαρκή περιπλάνηση σε χωμάτινα μονοπάτια, πάνω στους λόφους που σχηματίζονται στο οροπέδιο. Στην πραγματικότητα βαδίζουμε, μαζί με τους Κούρδους, ακολουθώντας τις διαδρομές των τουρκικών αρμάτων μάχης, που πλησιάζουν το Κομπάνι σε απόσταση ελάχιστων μέτρων. Οι λόφοι είναι γεμάτοι Κούρδους. Στα ψηλότερα σημεία βρίσκονται τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού. Μεγάλες δυνάμεις του στρατού έχουν μεταφερθεί στη συνοριακή γραμμή. Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στα χαρακώματα, με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Την περασμένη νύχτα, οι μάχες είχαν μεταφερθεί στη νότια πλευρά της πόλης, κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Είναι η βιομηχανική πλευρά της πόλης. Στο σημείο αυτό τα τουρκικά στρατιωτικά οχήματα φθάνουν σχεδόν μέχρι τις εγκαταστάσεις. Ακολουθώντας παράτολμα την ίδια διαδρομή στο πατημένο χώμα, ο Κούρδος οδηγός μας κατάφερε να πλησιάσει αρκετά. Επιστρέφοντας, μας σταμάτησε η τουρκική περίπολος. Αρκέσθηκαν σε έλεγχο στοιχείων και λίγες ερωτήσεις. Τα σύνορα προσεγγίζουν καθημερινά κάποιοι ξένοι ανταποκριτές και άλλοι, άνθρωποι με καταγωγή απ' όλο τον κόσμο. Καθώς και νεαροί Κούρδοι ντυμένοι στρατιώτες, που έρχονται από αρκετές κουρδικές περιοχές με σκοπό να πολεμήσουν.

Μαχητές του κουρδικού κόμματος, άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών ορισμένων χωρών και Κούρδοι από το Κομπάνι βρίσκονται νύχτα και μέρα ακίνητοι μπροστά στην πόλη, από τις 15 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών. Στο Κομπάνι, αυτή την εβδομάδα οι μάχες δεν διακόπηκαν ούτε για λίγη ώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ισλαμικό Κράτος
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πολεμικές επιχειρήσεις