Έντυπη Έκδοση

Και τώρα χωρίς... στρες

Η χθεσινή ανακοίνωση των τραπεζικών στρες τεστ πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου στην ελληνική οικονομία. Επειτα από πέντε χρόνια που τα ελληνικά νοικοκυριά ξεζουμίστηκαν από τις διαδοχικές περικοπές μισθών, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων αλλά και την εξαφάνισης κάθε είδους ρευστότητας από την αγορά, τα «θετικά» στρες τεστ για τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να σημάνουν την αλλαγή πολιτικής από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αν για την οικονομία της συζήτησης (και μόνο) αποδεχτεί κανείς ότι τα 40 δισ. ευρώ, που δέχτηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ως ενέσεις ρευστότητας, αποτελούσαν μονόδρομο στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα σε μια οικονομία που κατέρρεε, η 26η Οκτωβρίου πρέπει να θεωρηθεί το τέλος αυτής της εποχής.

Στο εξής οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν όλη αυτή τη ρευστότητα, που δέχθηκαν με δάνεια της τρόικας και εγγυητές τους Ελληνες φορολογουμένους, στην αγορά.

Είναι δεδομένο ότι όποια στοιχεία και αν κοιτάξει κανείς θα αντιληφθεί ότι (μεταξύ άλλων) η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει προκαλέσει ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι αριθμοί απλώς «ποσοτικοποιούν» την καθημερινότητα που ζουν οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια.

Σε μια οικονομία που μεταξύ 2008-2013 έχασε βιαίως 60 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της και ακόμα 70 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις της, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ξεκινήσουν οι τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Γιατί καλές είναι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις τραπεζών και κυβέρνησης για το πόσο σταθερό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά αν δεν σταματήσει να κρατά τα κεφάλαια, για να διορθώνει μόνο τους δείκτες του, άσπρη μέρα η ελληνική οικονομία δεν θα δει.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των τραπεζικών στρες τεστ, είναι μάλλον ανησυχητική. Το ελληνικό Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι ο «ιδιοκτήτης» και παράλληλα ο κυριότερος πάροχος ρευστότητας στις τράπεζες.

Με δηλώσεις, λοιπόν, του τύπου «Ως πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», που έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δουλειά δεν γίνεται.

Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει δράση, κάνοντας με κάθε τραπεζικό ίδρυμα ξεχωριστά συγκεκριμένο σχέδιο παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Διαφορετικά, η κατανάλωση θα συνεχίζει να υποχωρεί, οι επενδύσεις θα είναι ανύπαρκτες και τα λουκέτα στην αγορά θα πολλαπλασιάζονται.

Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία τη μόνη γενναία και σωστή απόφαση που πήραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής από τις τράπεζες, η καινούργια ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο θα χάσει κάθε αξία, καθώς την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα τακτοποιούν τις παλιές τους οφειλές, θα δημιουργούν νέες, μέχρι να σταματήσουν και πάλι να ξεχρεώνουν και τα παλιά τους χρέη.

a.klossas@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις