Έντυπη Έκδοση

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ, ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Σκληρά βασανιστήρια πριν από τους αποκεφαλισμούς

Λίγες στιγμές πριν αποκεφαλιστεί από το δήμιο του Ισλαμικού Κράτους, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ στάθηκε μπροστά στην κάμερα και διάβασε ένα κείμενο στο οποίο κατηγόρησε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζέιμς Φόλεϊ πέρασε τα πάνδεινα πριν εκτελεστεί Ο Τζέιμς Φόλεϊ πέρασε τα πάνδεινα πριν εκτελεστεί Αυτές οι τραγικές στιγμές πριν από τον αποκεφαλισμό του στις 19 Αυγούστου, μια έρευνα των «New York Times» αποκάλυψε ότι δεν ήταν και οι μοναδικές. Κατά τη διάρκεια της διετούς ομηρίας του, ο Φόλεϊ και άλλοι 23 όμηροι υπέφεραν από ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς (waterboarding) και εικονικές εκτελέσεις βασανιζόμενοι από τους απαγωγείς τους.

Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε ομολογίες πέντε πρώην ομήρων, ντόπιων και συγγενών που διαπραγματεύονταν με τους απαγωγείς την απελευθέρωση των ομήρων έναντι λύτρων. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Φόλεϊ και οι άλλοι όμηροι είχαν υποστεί επί μήνες βασανιστήρια και είχαν υποχρεωθεί σε ασιτία πριν αποκεφαλιστούν μπροστά σε μια κάμερα.

Οι τουλάχιστον 23 Δυτικοί όμηροι από 12 διαφορετικές χώρες, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από ευρωπαϊκά κράτη, κρατήθηκαν σε υπόγειο ενός νοσοκομείου, μέσα στο έδαφος της Συρίας στην πόλη Χαλέπι, πριν μεταφερθούν στην «πρωτεύουσα του Χαλιφάτου», τη Ράκα. Οι τζιχαντιστές τούς είχαν στοιβάξει σ' ένα χώρο όλους μαζί, έπαιζαν παιγνίδια μεταξύ τους ατέλειωτες ώρες, αλλά καθώς οι συνθήκες χειροτέρευαν ο ένας στράφηκε εναντίον του αλλου. Κάποιοι, ανάμεσά τους και ο Φόλεϊ, ασπάστηκαν το Κοράνι και πήραν μουσουλμανικά ονόματα. Την αποκάλυψη έκανε ο 19χρονος Βέλγος Τζέχοεν Μπόντινγκ που πέρασε τρεις εβδομάδες μαζί με τον Φόλεϊ σε ένα κελί. «Θεωρούσαμε ότι θα έχουμε καλύτερη μεταχείριση αν ασπαστούμε το Ισλάμ, αλλά στην περίπτωση του Φόλεϊ νομίζω ότι η επιλογή του ήταν ειλικρινής...», είπε ο Μπόντιγκ στους «Times».

Οι απαγωγείς του Φόλεϊ δεν ανήκαν στις τάξεις των μετριοπαθών Σύρων ανταρτών. Ηταν βετεράνοι από παρακλάδια της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τους υπόλοιπους και μιλούσαν με ξενική προφορά προερχόμενοι από χώρες του Περσικού Κόλπου, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Οι μέθοδοί τους ήταν σκληρές, γεγονός που τύγχανε της αποδοκιμασίας ακόμα και των μελών της Αλ Κάιντα.

Οι όμηροι κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι τρεις Αμερικανοί και οι τρεις Βρετανοί μπήκαν στο ίδιο γκρουπ και τότε άρχισαν τα σκληρά βασανιστήρια καθώς οι τζιχαντιστές κατάλαβαν ότι Ουάσιγκτον και Λονδίνο δεν θα διαπραγματεύονταν την απελευθέρωσή τους. Το πρόσωπο που υπέφερε περισσότερο ήταν ο Φόλεϊ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε αμέτρητες φορές, υπέστη εικονικούς πνιγμούς και εικονικές εκτελέσεις, αντίστοιχες πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση Μπους για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο.

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, 15 από τους 23 ομήρους είχαν ήδη απελευθερωθεί καθώς οι χώρες τους κατέβαλαν λύτρα, κάτι που υπενθύμισε στους εναπομείναντες ότι διαφορετικά διαβατήρια σήμαιναν αυτόματα και μια διαφορετική μοίρα. Ο Τζέιμς Φόλεϊ, από τις μαρτυρίες, είχε διαισθανθεί ότι πλησίαζε το τέλος του. Σε γράμμα του τότε προς την οικογένειά του, ανάμεσα στις εκφράσεις αγάπης προς τα κοντινά του πρόσωπα έδινε οδηγίες για το πώς θα μοίραζαν τα λεφτά που είχε στον τραπεζικό του λογαριασμό...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Βία
ΗΠΑ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ισλαμικό Κράτος