Έντυπη Έκδοση

Φιλοευρωπαϊκός αέρας πάνω από τις ουκρανικές κάλπες

Σχεδόν 31 εκατ. Ουκρανοί που προσήλθαν χθες στις κάλπες ξυπνούν σήμερα με την ελπίδα ότι οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν περισσότερη σταθερότητα στη χώρα και αναμένουν να δουν εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 450 εδρών και ισχυρή εντολή για σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Οι εκλογές δεν αναμένεται να ενώσουν την Ουκρανία Οι εκλογές δεν αναμένεται να ενώσουν την Ουκρανία  Στην πραγματικότητα όμως, ένα τέτοιο αποτέλεσμα με ενισχυμένους τους φιλοευρωπαϊκούς πολιτικούς συνασπισμούς ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στη χώρα και στις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ δεν προσήλθαν στις κάλπες, με τους φιλορώσους αυτονομιστές ηγέτες των Λαϊκών Δημοκρατιών να δηλώνουν ότι «νόμιμες εκλογές» θα διεξαχθούν στις 2 Νοεμβρίου. Στις κάλπες δεν προσήλθαν επίσης και περίπου 1,8 εκατ. κάτοικοι της Κριμαίας, η οποία τον Μάρτιο προσαρτήθηκε στη Ρωσία.

Περίπου 39 κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές, ωστόσο λίγα εξ αυτών ανεμένται να συγκεντρώσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την αντιπροσώπευσή τους στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη ο πολιτικός συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο εξασφαλίζει ποσοστό 23%, το Λαϊκό Μέτωπο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ το 21,3% και το επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοάμυνα το 13,2%. Εκτιμάται ότι αυτά τα ποσοστά είναι ικανά για να δώσουν στον Ποροσένκο ισχυρή εντολή προκειμένου να επιδιώξει ένα σχέδιο για να τερματιστεί η αυτονομιστική σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία και να πραγματοποιηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Παρατηρητές εκτιμούν ότι το κόμμα που σχηματίστηκε από συμμάχους του έκπτωτου, υποστηριζόμενου από τη Μόσχα, προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, φαίνεται να εξασφάλισε ικανό ποσοστό στις νότιες και ανατολικές επαρχίες και απροσδόκητα να εισέρχεται στη Βουλή.

Εκπληρώνοντας το εκλογικό του καθήκον σε εκλογικό τμήμα στο Κίεβο, ο Ποροσένκο, που το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποίησε απροσδόκητη επίσκεψη- αστραπή σε ανατολικές επαρχίες, έγραψε στο Twitter: «Ψήφισα για μία ενωμένη, αδιαίρετη ευρωπαϊκή Ουκρανία».

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία