Έντυπη Έκδοση

Διαφωνεί η Μέρκελ με τα σχέδια Κάμερον

Την έντονη αντίδραση και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ότι έως τα Χριστούγεννα θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για επιβολή περιορισμού στον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που θα επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.

Μια απόφαση που εάν εφαρμοστεί τινάζει στον αέρα τις ευρωπαϊκές συνθήκες που διέπουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός των συνόρων της Ε.Ε., γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρώην και νυν Ευρωπαίων επιτρόπων Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Sunday Times» δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει την επιβολή πιθανών περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης των Ευρωπαίων που αναζητούν εργασία εντός της Ε.Ε., λέγοντας ότι «η Γερμανία δεν θα παρέμβει στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, τα σενάρια που μελετά είναι ο περιορισμός του αριθμού των ανειδίκευτων μεταναστών από το εσωτερικό της Ε.Ε., κυρίως από φτωχές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και χώρες που βρίσκονται σε κρίση (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα), που αναζητούν εργασία στη Βρετανία.

Επιπλέον ο Κάμερον ζήτησε από την Ε.Ε. να παραταθεί ο χρόνος μέσα στον οποίο οι μετανάστες στη Βρετανία έχουν δικαίωμα να αιτηθούν επιδομάτων, σημείο στο οποίο η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι «είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Κάμερον σχετικά με την επιβολή πιθανών περιορισμών σε εργαζόμενους οι οποίοι μετακινούνται σε χώρες της Ε.Ε. με το πρόσχημα την αναζήτηση εργασίας, θέλοντας μόνο να εισπράξουν επιδόματα».

«Αυτά αποτελούν αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία συζητούμε επίσης στη χώρα μας», δήλωσε στη «Sunday Times» η Μέρκελ. «Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να επιλυθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάχρηση. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το θέμα των μεταναστών βρίσκεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των κομμάτων στη Βρετανία εν όψει των εκλογών του Μαΐου του 2015, με τον Κάμερον να σχεδιάζει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εάν το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές του 2015.

(ΠΗΓΕΣ: INDEPENDENT-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Βρετανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία