Έντυπη Έκδοση

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ -ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΙΓΟΥΡΟ- ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΣΕΦ

Περιμένοντας την έκπληξη

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε χθες στη Βραζιλία. Περίπου 143 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκλήθησαν άλλη μία φορά να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της έβδομης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και να επιλέξουν, στην ουσία, ανάμεσα στην απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ και τον 54χρονο κεντροδεξιό γερουσιαστή αντίπαλό της Εέσιου Νέβες. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν επίσης χθες γερουσιαστές και κυβερνήτες.

Σήμα νίκης για τον νικητή ή για τη νικήτρια; Σήμα νίκης για τον νικητή ή για τη νικήτρια; Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν προεκλογικά κατέγραφαν, οι περισσότερες, προβάδισμα της Ντίλμα Ρούσεφ, αλλά το στοιχείο της έκπληξης παραμένει σημαντική αστάθμητη παράμετρος σε μια εκλογική αναμέτρηση που από τον πρώτο γύρο έδειξε να ξεπερνά τις δημοσκοπήσεις (επικράτηση τελικά του Νέβες έναντι της Μαρίνα Σίλβα, που εμφανιζόταν σχεδόν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από τον πρώτο γύρο ως το «φαβορί» και για τον δεύτερο).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του l'Institut Datafolha που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η 66χρονη Ρούσεφ συγκέντρωνε το 52% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων έναντι 48% του Νέβες με περιθώριο σφάλματος +/-2%.

Ανετο προβάδισμα έδινε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibope στην απερχόμενη πρόεδρο, της τάξεως των έξι ποσοστιαίων μονάδων (53%), με τον Νέβες να ακολουθεί με ποσοστό 47%, και το ίδιο περιθώριο σφάλματος. Προβάδισμα του Νέβες, αν και οριακό, προέβλεπε μόνο η εταιρεία MDA (λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα).

Οι δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν μετά την τελική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην οποία ο Νέβες κατηγόρησε τη νυν πρόεδρο της Βραζιλίας για πολιτική διαφθορά, ενώ οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν τηλεοπτικά «πυρά» σε θέματα όπως η ανάπτυξη, η μείωση των ενοικίων και η καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Περισσότεροι από 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες επιστρατεύθηκαν για τις ανάγκες της εκλογικής αναμέτρησης και από αυτούς οι 35.000 είχαν αναπτυχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2015 για μία τετραετή θητεία.

(Πηγές: Ο Globo, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία