Έντυπη Έκδοση

Εκατό κόμματα διεκδίκησαν την ψήφο των Τυνησίων

«Η Αραβική Ανοιξη με έφερε εδώ. Είμαι περήφανος που ψηφίζω και καθορίζω το μέλλον της χώρας μου μαζί με τους συμπατριώτες μου. Είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο 19χρονος φοιτητής Σάμι Ρατζί πριν ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, μαζί με άλλους 5,5 εκατ. Τυνήσιους στις πρώτες βουλευτικές εκλογές με νέο Σύνταγμα μετά την εξέγερση του 2011 στη χώρα.

Αραβική Ανοιξη είναι αυτή... Αραβική Ανοιξη είναι αυτή... Οι κάλπες άνοιξαν στην Τυνησία χθες το πρωί και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Περισσότερα από 100 κόμματα διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών, με κοινό προεκλογικό άξονα για αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας και πυροδότηση της οικονομίας. Μπορεί να μη διεξήχθησαν δημοσκοπήσεις, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Βουλή των 217 μελών θα επικρατήσει το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάντα, το οποίο είχε κερδίσει τις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2011 και είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 2012 έως τις αρχές του 2014.

Βασικός αντίπαλός του είναι το μεγαλύτερο κίνημα της αντιπολίτευσης, το Νίντα Τουνές, με ψηφοφόρους από την ελίτ της Τυνησίας. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, πρώην αξιωματούχοι του ανατραπέντος πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπνίντιν Μπεν Αλι συμμετείχαν σε εκλογικούς σχηματισμούς και εκτιμάται ότι θα λάβουν υπολογίσιμα ποσοστά στις επαρχίες, όπου παραμένουν δημοφιλείς.

Στην Τυνησία, όπου η Αραβική Ανοιξη έφερε ίσως τα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα στον αραβικό κόσμο, θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές στις 23 Νοεμβρίου.

(Πηγές: BBC, Reuters, www.aljazeera..com)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τυνησία