Έντυπη Έκδοση

Για δεύτερο γύρο προετοιμάζονται στην Ουρουγουάη

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι πολίτες της Ουρουγουάης για να εκλέξουν το διάδοχο του δημοφιλούς και πολυσυζητημένου «προέδρου των φτωχών», Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα ήθελε να παραδώσει την εξουσία στον Ταμπάρε Βάσκες, τον οποίο είχε διαδεχθεί.

Η εναλλαγή στην εξουσία υποψηφίων από το συνασπισμό «Ευρύ Μέτωπο» έχει δώσει στη χώρα ανάπτυξη, αλλά και μεταρρυθμίσεις που έχουν αλλάξει την εικόνα της. Επί προεδρίας Μουχίκα ήρθε η νομιμοποίηση των αμβλώσεων, των γάμων ομοφυλοφίλων, καθώς και της παραγωγής, διανομής και πώλησης μαριχουάνας.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο. Ο λαός θα μιλήσει», δήλωσε ο Βάσκες, που έκανε την εμφάνισή του στην αρχή της ψηφοφορίας, σε εργατική περιοχή του Μοντεβίδεο, όπου μεγάλωσε.

Πριν από έξι μήνες, ο αριστερός συνασπισμός «Ευρύ Μέτωπο» φαινόταν ότι θα μπορούσε άνετα να εξασφαλίσει άλλη μια προεδρική εκλογή πενταετούς θητείας.

Ομως μετά την έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του Εθνικού Μετώπου και την ανάδειξη του μόλις 41 ετών Λακάγε Πόου, οι ισορροπίες άλλαξαν. Αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε το περιθώριο για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια πολλών Ουρουγουανών έναντι των μακροπρόθεσμων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Οι δημοσκοπήσεις, πριν από τις εκλογές, έδιναν πρώτο τον Βάσκες με ποσοστό 43%-46% και 31%-33% στο νεότερο αντίπαλό του. Ομως αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως η απόσταση από την πλειοψηφία του 50% θα του στερήσει την εκλογή από τον πρώτο γύρο και θα ακολουθήσει μια σκληρή αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο, στα τέλη Νοεμβρίου.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του Πόου έλκονται φανατικά από το προφίλ του, όπως προσδιορίζεται από το χαλαρό στιλ και τη φρέσκια εικόνα του, μέχρι τους στόχους που θέτει για χαλιναγώγηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των πληθωριστικών τάσεων.

Από την άλλη πλευρά όμως και το «Ευρύ Μέτωπο» μπορεί ακόμη να βασίζεται στην ισχυρή υποστήριξη που απολαμβάνει, μια δεκαετία αφ' ότου αναδείχθηκε πρώτη φορά στην εξουσία.

Η οικονομία της Ουρουγουάης παρουσιάζει ανάπτυξη κατά μέσον όρο 5,7% το χρόνο, από το 2005. Για φέτος η πρόβλεψη είναι στο 3%, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να θεωρηθεί κατ' ανάγκη άσχημο σε σχέση με ό,τι επικρατεί στις γειτονικές Αργεντινή και Βραζιλία.

(Πηγές: Reuters-BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουρουγουάη