Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΗ ΕΡΓΑ ΚΑΙ Ο «ΑΝΑΠΟΔΟΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ * ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΡΕΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΕΞΙ ΔΗΜΩΝ

Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι στις εργολαβίες της Εσχατιάς

Αλλα πέντε χρόνια τουλάχιστον και πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους εργολάβους, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Υποδομών ότι θα χρειαστούν για να σβήσει από το χάρτη η απειλή πλημμύρας στις συνοικίες της δυτικής Αθήνας από το φονικό ρέμα της Εσχατιάς, το οποίο κατεβάζοντας τεράστιες ποσότητες νερού από την Πάρνηθα, που αντιστοιχούν όπως λένε «σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης εκατονταετίας», έπαιξε πάλι καθοριστικό ρόλο στα τραγικά γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Η εκδίκηση της φύσης. Ανω - κάτω όλα, σε δρόμο στη Νίκαια Η εκδίκηση της φύσης. Ανω - κάτω όλα, σε δρόμο στη Νίκαια Σύνδεση των δικτύων

Από διασταυρωμένες πληροφορίες αρμόδιων τεχνικών παραγόντων του υπουργείου Υποδομών και των δήμων, προκύπτει ότι την ώρα της μεγάλης νεροποντής αναδείχθηκαν τρία αδύνατα σημεία στις εν εξελίξει εργολαβίες του αντιπλημμυρικού έργου της Εσχατιάς, τα οποία σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση της βροχής ευθύνονται για την πλημμύρα και τις καταστροφές στις κατοικημένες περιοχές. Συγκεκριμένα:

1 Δεν έχουν γίνει τα έργα σύνδεσης των δικτύων όμβριων υδάτων των δήμων με το βασικό αγωγό από την Αττική οδό έως το Ιλιον, συνολικού μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, που έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η κατασκευή του με εργολαβία 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι στις συνθήκες της νεροποντής ο βασικός αγωγός λειτούργησε ικανοποιητικά.

Πλημμυροπαθείς αβοήθητοι. Αντε τώρα να σώσεις το βιος σου, οτιδήποτε αν σώζεται Πλημμυροπαθείς αβοήθητοι. Αντε τώρα να σώσεις το βιος σου, οτιδήποτε αν σώζεται Δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί παράπλευρα έργα διευθέτησης του ρέματος, που ξεχείλισε. Τα ορμητικά νερά ξεχείλισαν από το ρέμα και μετατράπηκαν σε απειλητικούς χείμαρρους, κατακλύζοντας δρόμους, πλατείες, σπίτια και καταστήματα, κυρίως στο Καματερό και το Ιλιον.

Οι δήμοι δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για τα έργα δικτύων ομβρίων. Η περιφέρεια υλοποιεί έργο 5 εκατομμυρίων ευρώ σύνδεσης της περιοχής με το ρέμα της Εσχατιάς. Επαφίεται στην κεντρική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους πόρους για την υλοποίηση του παράπλευρου δικτύου, καθώς οι δήμοι δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για τις προκαταρκτικές μελέτες.

2 Τμήμα του βασικού αντιπλημμυρικού έργου της Εσχατιάς, που δεν έχει ολοκληρωθεί από την κεντρική πλατεία Ιλίου μέχρι την οδό Φλέβας, στην απόληξη του βασικού αγωγού, στο οποίο μάλιστα σε μήκος περίπου 200 μέτρων πλησίον της κεντρικής οδού Ανδρέα Παπανδρέου μένει επί πολλούς μήνες ανοιχτός ο αγωγός, έπαιξε άσχημο ρόλο και «συμμάχησε» με τη μεγάλη νεροποντή, για να ξεχειλίσουν πάλι τα ορμητικά νερά και να πνιγεί η κατοικημένη περιοχή στην καρδιά του δήμου.

Κάτοικοι σε απόγνωση, ανασφάλεια και αγανάκτηση Κάτοικοι σε απόγνωση, ανασφάλεια και αγανάκτηση Στο σημείο αυτό συναντάται ο αγωγός της Εσχατιάς με το ρέμα Αλφειού, που είναι διαμορφωμένο από χρόνια και οδηγεί τα νερά στον Κηφισό.

Στο έργο της Εσχατιάς δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αντλιοστασίου, λόγω εμπλοκών μεταξύ του υπουργείου και του εγκατεστημένου εργολάβου. Ετσι αντί οι αγωγοί Εσχατιάς και Αλφειού να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύστημα για την παροχέτευση του νερού, ξεχείλισαν και οι δύο και ξεμπουκάρανε σπέρνοντας ζημιές και καταστροφή.

Ο Δήμος Ιλίου εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το αντλιοστάσιο στην Ανδρέα Παπανδρέου δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα από το στένεμα του δρόμου και ζητά να εξεταστεί εναλλακτική λύση.

3 Το νερό κύλησε ορμητικό και ανεξέλεγκτα από την Πάρνηθα. Το αντιπλημμυρικό έργο της Εσχατιάς έχει προωθηθεί σε φάσεις με τμηματικές εργολαβίες από τη θάλασσα προς το βουνό. Η πλημμύρα ανέδειξε τις επιπτώσεις του «ανάποδου» σχεδιασμού.

Η επόμενη δημοπράτηση που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών από το 2015 με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ θα είναι νέο έργο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για το δεύτερο τμήμα του ρέματος από την Αττική οδό μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθας, μήκους 4.800 μέτρων.

Το ρέμα Εσχατιάς αποτελεί το βασικό αποδέκτη ομβρίων της λεκάνης απορροής έξι δήμων (Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Περιστερίου) και τον κύριο αποδέκτη ομβρίων της λεκάνης απορροής των Δήμων Φυλής, Ανω Λιοσίων και Πετρούπολης, με συνολική έκταση λεκάνης απορροής 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην τελική του μορφή το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος της Εσχατιάς θα καλύπτει τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων από την Πάρνηθα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, ώστε εν συνεχεία από το τμήμα που είναι διαμορφωμένο τα νερά να φτάνουν, μέσω του Κηφισού, μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Τέλος, έχει κολλήσει μέχρι τώρα το έργο διαμόρφωσης πάρκου, στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου, που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, υιοθετώντας σχετική πρόταση των δήμων της περιοχής, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Οι δήμοι προτείνουν με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της κατασκευής ενός μεγάλου τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου, να ξεκινήσει παράλληλα η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του ρέματος. Σε συνδυασμό με απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου, με φύτευση δέντρων που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση του νερού.

Εκατό λίτρα νερού ανά τ.μ.

Εκατό τόνοι νερού ανά στρέμμα ή εκατό λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν ο όγκος της βροχής που έπεσε για τρεις ώρες την Παρασκευή το απόγευμα στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και εργοστάσια της περιοχής. Η άνευ προηγουμένου ποσότητα του νερού δημιούργησε χειμάρρους ύψους δεκάδων εκατοστών που παρέσυραν στο διάβα τους ό,τι βρήκαν, αυτοκίνητα, δίκυκλα, κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δημιουργό του www.meteo.gr, σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής και ειδικά στα Ανω Λιόσια το ύψος της βροχής ήταν εκατό χιλιοστά - νερό που θα έπεφτε σε πολλούς μήνες, έπεσε πάνω από την πόλη αυτή σε λίγες ώρες. Τα νερά δεν μπορούσαν να στραγγίξουν, δεν είχαν τρόπο διαφυγής και δημιούργησαν ορμητικούς χειμάρρους που περνούσαν μέσα από κεντρικές οδούς.

Εκτακτο βοήθημα 586 ευρώ, εκτεταμένες ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα

Αίτημα για την άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους μέχρι 1 εκατομμυρίου ευρώ θα αποστείλει σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές.

Εκτεταμένες καταστροφές κατεγράφησαν από τη νεροποντή του Σαββάτου συνολικά σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα. Τα στοιχεία από την καταγραφή των ζημιών παρέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Αφάλης. Στη συνέχεια τα δεδομένα διαβιβάστηκαν στους πληγέντες δήμους έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος των 586 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Επίσκεψη Δούρου

Το Σάββατο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους και συζήτησε με κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υστερα από σχετικά αιτήματα των Δήμων Ιλίου και Αχαρνών - Θρακομακεδόνων, η περιφέρεια απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πολιτών, για επισκευές κύριας κατοικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής κ.λπ., αρμόδιοι είναι οι οικείοι δήμοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου με κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές ξεκινώντας από το Δήμο Φυλής - Ανω Λιοσίων και από το ρέμα Εσχατιάς, στο οποίο εμφανίστηκαν και τα σημαντικότερα πλημμυρικά φαινόμενα.

Διαπιστώθηκε ότι νότια της Αττικής Οδού και συγκεκριμένα παραπλεύρως της οδού Ανεξαρτησίας, υπήρχαν σοβαρότατες ζημιές στα πρανή του ρέματος σε μήκος 800 μ. Είχαν γκρεμιστεί τοιχία, που κατέστρεψαν και τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας. Στο δημοτικό διαμέρισμα Ζεφυρίου στη συμβολή των οδών Ιλισού και Βούρβαχη στο ρέμα Εσχατιάς ξηλώθηκε το οδόστρωμα στην οδό Ιλισού, αποκαλύφθηκαν φρεάτια ομβρίων, και κατέρρευσε τοιχίο της γέφυρας, με ταυτόχρονη καθίζηση και αποκάλυψη φρεατίων.

Στο Δήμο Ασπροπύργου στο ρέμα του Αγίου Ιωάννη λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ παρασύρθηκε πεζογέφυρα και λίγα μέτρα πιο πάνω αποκαλύφθηκε αγωγός καυσίμων.

Το κλιμάκιο της Περιφέρειας διαπίστωσε ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, και σε αγροτικές καλλιέργειες. Κοινό ήταν το συμπέρασμα με τους δημάρχους Χρίστο Παππού και Νίκο Μελετίου ότι κυρίως απαιτείται επείγουσα αποκατάσταση των πρανών και συνολική διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς.

Ταυτόχρονα η βασική δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Σπύρου Τζόκα προς τους κατοίκους ήταν η σύνταξη μελέτης για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος στην οδό Φιλιππιάδος. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό της περιφέρειας έχουν εγγραφεί κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στη δυτική Αθήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Κατασκευαστικές Εταιρείες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα