Έντυπη Έκδοση

Εκτακτο βοήθημα 586 ευρώ, εκτεταμένες ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα

Αίτημα για την άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους μέχρι 1 εκατομμυρίου ευρώ θα αποστείλει σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές.

Εκτεταμένες καταστροφές κατεγράφησαν από τη νεροποντή του Σαββάτου συνολικά σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα. Τα στοιχεία από την καταγραφή των ζημιών παρέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Αφάλης. Στη συνέχεια τα δεδομένα διαβιβάστηκαν στους πληγέντες δήμους έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος των 586 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Επίσκεψη Δούρου

Το Σάββατο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους και συζήτησε με κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υστερα από σχετικά αιτήματα των Δήμων Ιλίου και Αχαρνών - Θρακομακεδόνων, η περιφέρεια απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πολιτών, για επισκευές κύριας κατοικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής κ.λπ., αρμόδιοι είναι οι οικείοι δήμοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου με κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές ξεκινώντας από το Δήμο Φυλής - Ανω Λιοσίων και από το ρέμα Εσχατιάς, στο οποίο εμφανίστηκαν και τα σημαντικότερα πλημμυρικά φαινόμενα.

Διαπιστώθηκε ότι νότια της Αττικής Οδού και συγκεκριμένα παραπλεύρως της οδού Ανεξαρτησίας, υπήρχαν σοβαρότατες ζημιές στα πρανή του ρέματος σε μήκος 800 μ. Είχαν γκρεμιστεί τοιχία, που κατέστρεψαν και τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας. Στο δημοτικό διαμέρισμα Ζεφυρίου στη συμβολή των οδών Ιλισού και Βούρβαχη στο ρέμα Εσχατιάς ξηλώθηκε το οδόστρωμα στην οδό Ιλισού, αποκαλύφθηκαν φρεάτια ομβρίων, και κατέρρευσε τοιχίο της γέφυρας, με ταυτόχρονη καθίζηση και αποκάλυψη φρεατίων.

Στο Δήμο Ασπροπύργου στο ρέμα του Αγίου Ιωάννη λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ παρασύρθηκε πεζογέφυρα και λίγα μέτρα πιο πάνω αποκαλύφθηκε αγωγός καυσίμων.

Το κλιμάκιο της Περιφέρειας διαπίστωσε ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, και σε αγροτικές καλλιέργειες. Κοινό ήταν το συμπέρασμα με τους δημάρχους Χρίστο Παππού και Νίκο Μελετίου ότι κυρίως απαιτείται επείγουσα αποκατάσταση των πρανών και συνολική διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς.

Ταυτόχρονα η βασική δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Σπύρου Τζόκα προς τους κατοίκους ήταν η σύνταξη μελέτης για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος στην οδό Φιλιππιάδος. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό της περιφέρειας έχουν εγγραφεί κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στη δυτική Αθήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Αποζημιώσεις
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Κύριο θέμα
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι στις εργολαβίες της Εσχατιάς