Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στο ΤΣΜΕΔΕ δικαιούνται αύξηση των συντάξεων

Από το 2010 μέχρι σήμερα η περιουσία του Ταμείου μας αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ

Αν και καταγράφεται έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της φοροδιαφυγής, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης κοινωνικών πόρων, νομίζουμε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει κοινωνικές παροχές και ειδικά στο ΤΣΜΕΔΕ να αρχίσει να αυξάνει τις συντάξεις ύστερα από τις σοβαρές μειώσεις των συνταξιούχων μας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ζητάμε να αυξηθούν σε ποσοστό 20%. Εξ άλλου την αύξηση θα επωμισθεί το ΤΣΜΕΔΕ και όχι ο προϋπολογισμός του κράτους. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ να εκδώσει σχετική απόφαση πλήρως αιτιολογημένη από τη Διεύθυνση Συντάξεων.

Μείωση επιχορήγησης

Είναι βέβαιο ότι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης σύμφωνα με τα μνημόνια μειώνεται σταδιακά και από 13,4 δισ. ευρώ το 2012 έφθασε στα 11,54 δισ. ευρώ το 2013 και στα 9,84 δισ. ευρώ το 2014. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα συνεχιστεί σταδιακά αυτή η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και στα επόμενα χρόνια, ώστε κάποτε το κράτος να αναπνεύσει από αυτούς τους λαϊκίστικους νόμους των κυβερνήσεων μετά την Κατοχή, οι οποίες κυβέρνησαν έτσι την Ελλάδα για περίπου 50 χρόνια, χωρίς τότε εμείς οι παλαιότεροι να γνωρίζουμε ότι δανειζόμαστε από τις ξένες χώρες για να φθάσει σήμερα ο δανεισμός μας μαζί με τα τοκοχρεολύσια στο ύψος των 311 δισ. ευρώ, και όλες εμείς οι σημερινές γενιές που επωμιζόμεθα τα θανάσιμα σφάλματα των τότε κυβερνήσεων, που προκειμένου να κυβερνήσουν αψηφούσαν και δεν τους ενδιέφερε ποιος έπειτα από πολλά χρόνια θα πληρώσει τα δάνειά τους. Ζούσαμε και ζούμε πάντα με δανεικά. Είναι γεγονός ότι ποτέ δεν ενδιαφερθήκαμε τότε για τα οικονομικά της Ελλάδας, αρκεί που περνάγαμε καλά και πιστεύαμε ότι οι κυβερνήσεις ήξεραν τι έκαναν. Απεδείχθησαν όμως σήμερα τα μεγάλα σφάλματα του παρελθόντος που έρχονται οι σημερινές κυβερνήσεις να επιλύσουν. Το θέμα είναι, πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και πού θα βρούμε τα 311 δισ. ευρώ που οφείλουμε στους δανειστές μας.

Συν 50 εκατ. στο Ταμείο

Εμείς ασκούμε καλή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου μας και προσπαθούμε, παρά την ανεργία των μηχανικών, να καταβάλλουμε προσπάθειες για να τους βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους, ώστε να μην έχουμε μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων του Ταμείου. Ομως, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 2010 μέχρι σήμερα βοήθησαν έμμεσα στην αύξηση της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως εξ αιτίας των μνημονιακών νόμων, οι οποίοι ρητά διαλαμβάνουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις μας θα παραμένουν στο φορέα και συνεπώς είμαστε υπερήφανοι εμείς οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ έχουμε απώλειες από την περιουσία μας, από την άλλη πλευρά χρηματοδοτούμε το ΤΣΜΕΔΕ κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως και ήδη σήμερα αυξήθηκε η περιουσία του και είναι περίπου 2,4 δισ. ευρώ από 2,0 δισ. μετά το κούρεμα των ομολόγων μας.

Τι άλλο επιθυμεί το ΤΕΕ, το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε δυναμικά για τους σημερινούς συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ και ουδέποτε έστειλε κάποιο έγγραφο στην πολιτική ηγεσία για τις μειώσεις των συντάξεών μας. Ολο το βάρος έχει πέσει στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς, με αποτέλεσμα να γεμίζει η πλατεία Συντάγματος από τους διαμαρτυρόμενους και έχει αποδειχθεί από τα τελευταία αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που τα δύο κόμματα εξουσίας έχασαν σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων τους. Θα πρέπει ν' αλλάξει η πολιτική της κυβερνήσεως και να προσπαθήσουν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Δεν αντέχουν οι συνταξιούχοι άλλες μειώσεις των συντάξεών τους.

Εμείς πάντως οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα των ανωτέρω, έχουμε ήδη ξεκινήσει αγωγές με τον Σπύρο Παυλάτο, δικηγόρο μας, βάσει των οποίων ζητάμε να μας επιστραφούν οι μειώσεις των μνημονίων, διότι οι νόμοι αυτοί είναι αντισυνταγματικοί και ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο με την τελευταία απόφασή του δικαίωσε τους συνταξιούχους δικαστικούς και έτσι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να γίνει δεκτή και η δική μας αγωγή.

Ενοποίηση Ταμείων

Ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κυρίως συντάξεων από το 2015, ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων. Πιστεύουμε ότι, για το ΤΣΜΕΔΕ, θα υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για όλους τους λόγους που αναφέραμε. Επίσης κομβικό σημείο είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 Ταμείων και κλάδων που λειτουργούν εντός των Ταμείων κύριας συντάξεως ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των Ταμείων κύριας συντάξεως σε τρεις μεγάλους φορείς, δηλαδή ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες εντός του 2015.

Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Ιωάννης Βρούτσης θα λάβει σοβαρά υπόψη του, ύστερα και από δήλωσή του στους φορείς μας, ότι το ΕΤΑΑ θα το ενοποιήσει με το Ταμείο Δημοσιογράφων και θα το εξαιρέσει από την ενοποίηση με τον ΟΑΕΕ. Εξ άλλου το μήνυμα ελήφθη και από τον πρωθυπουργό με τους νέους υπουργούς του με το τελευταίο κυβερνητικό σχήμα που άφησε τον κ. Βρούτση σταθερά στη θέση του, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, σύμφωνα βέβαια και με τις απαιτήσεις των δανειστών μας (προκειμένου να συνεχίσουν να μας δανείζουν), για ένα βελτιωμένο και καλύτερο κοινωνικό σύστημα που ουδέποτε στο παρελθόν λόγω της πολυπλοκότητός του το ακουμπούσαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και ας ευχηθούμε να είναι το δικαιότερο και καλύτερο για τον ελληνικό λαό τις κρίσιμες αυτές ημέρες που περνούν οι ελληνικές οικογένειες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Υστερα η σημερινή κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα κάνει κοινωνικές παροχές, διότι αυτό είναι απαίτηση των καιρών και διότι θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα για ακόμη μια τετραετία.

Κοινωνικές παροχές

Υστερα και από τα σταθερά βήματα ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει η κυβέρνηση να κάνει κοινωνικές παροχές, αλλά θα βελτιώσει το φορολογικό σύστημα με μειώσεις στο ΦΠΑ, αλλά και στις κλίμακες φορολόγησης και το 43% θα γίνει 35%. Υστερα θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινα» δάνεια για να ανακουφιστεί μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει σιγά σιγά και τις συντάξεις στο ΤΣΜΕΔΕ, διότι ήσαν τελείως άδικοι και αντισυνταγματικοί οι νόμοι όπως εξεδόθησαν από το 2012 μέχρι το 2013, όπως άλλωστε απεφάνθη και το Ελεγκτικό Συνέδριο με την τελευταία απόφασή του, για τους δικαστικούς συνταξιούχους.

Κατά τη γνώμη μας, εν κατακλείδι, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει κοινωνικές παροχές, προκειμένου να κερδίσει και πάλι στις επερχόμενες εκλογές του 2016, διότι η αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι όταν έλθουν στην εξουσία θα πραγματοποιήσουν πολλές κοινωνικές παροχές στους πολίτες και κυρίως στους συνταξιούχους που έχουν υποστεί σοβαρότατες περικοπές των συντάξεών τους. Νομίζουμε ότι η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να εκδώσει σχετική απόφαση κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Συντάξεων, με την οποία να ζητά αύξηση των συντάξεών μας κατά 20%. Το αίτημά μας είναι νόμιμο και δίκαιο και παρέχεται το δικαίωμα στο φορέα μας να εισηγείται μια τέτοια αύξηση των συντάξεών μας με τον τρόπο αυτό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασία & Ασφάλιση
Εργασιακά θέματα
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Μηχανικοί
Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ)