Έντυπη Έκδοση

* ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές κατά πάντων, καρφιά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις μεν, αλλαγή όμως κυρίως στη φορολογική πολιτική ώστε να αντέξει η ελληνική κοινωνία, κατανόηση από τους εταίρους και δανειστές των πολιτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και των ορίων της οικονομίας.

Αυτό ήταν το στίγμα των τοποθετήσεων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κωστή Χατζηδάκη σε ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Μόναχο από το ίδρυμα Hanns Seidel (το think tank των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, του δεύτερου κόμματος του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ανγκελα Μέρκελ) και την Ακαδημία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με θέμα: «Νέες προοπτικές για την Ελλάδα: μια χώρα μεταξύ ελπίδας και αγωνίας».

Από τις παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών δεν έλειψαν οι αιχμές προς το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας. Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι παρ' όλο που υπήρχε εναλλακτική στο Μνημόνιο, το περίφημο «σχέδιο Ακερμαν», αυτό δεν προχώρησε, πρώτον διότι η γερμανική κυβέρνηση προέταξε το πολιτικό κόστος εν όψει των περιφερειακών εκλογών του 2010 και δεύτερον διότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δε διεκδίκησε όσο έπρεπε μία διαφορετική λύση.

Ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., ο οποίος μίλησε στην ημερίδα για τις συνέπειες της κρίσης σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ύπαρξης μιας νέας φορολογικής προσέγγισης στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, συμπληρωματικά ως προς την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με τρόπο που να λαμβάνει υπ' όψιν τις αντοχές της κοινωνίας, επεσήμανε από την πλευρά του και ο κ. Χατζηδάκης. Εκτίμησε ότι πρέπει από την πλευρά της Ελλάδας να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και από την πλευρά της Ευρωζώνης «πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόηση των δυσκολιών έπειτα από έναν πενταετή μαραθώνιο». Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης έκανε επίσης λόγο για δυνάμεις του λαϊκισμού, που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τη δύσκολη κατάσταση, υποσχόμενοι ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και ανεφάρμοστες παροχές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη