Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Στον προθάλαμο του αποπληθωρισμού η Ε.Ε.

Η κάμψη που άρχισε τον Ιούνιο επιδεινώνεται, παρά το ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Ιούνιο το πρώτο πακέτο μέτρων τόνωσης της ρευστότητας

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, που τόσο πολύ μάχεται να αποτρέψει στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ, φαίνεται να κερδίζει έδαφος τον Οκτώβριο, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με έρευνα της Markit μεταξύ 5.000 επιχειρήσεων μεταποίησης και υπηρεσιών.

Μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γνώρισαν σημαντική εξασθένηση στην άσκηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, εξέλιξη που συνέβαλε γενικά στη μείωση των κερδών τους. Επιφανειακά, ωστόσο, η έρευνα έδειξε μία ελαφρά βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Ομως οι λεπτομέρειες δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές, αφού οι παραγγελίες ελάχιστα αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις άρχισαν να απολύουν εργαζομένους έπειτα από ένα χρόνο περίπου αργών αλλά σταθερών προσλήψεων. Η όποια αύξηση της παραγωγής που πέτυχαν οι επιχειρήσεις είχε σαν κόστος μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων τους, σύμφωνα με τη Markit.

Οπως φαίνεται και στο διάγραμμα σχετικά με το δείκτη τιμών και προσδοκιών στην Ευρωζώνη, η κάμψη που άρχισε τον Ιούνιο επιδεινώνεται παρά το ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Ιούνιο το πρώτο πακέτο μέτρων τόνωσης της ρευστότητας ακολουθούμενο από ένα δεύτερο τον Σεπτέμβριο. Εντούτοις, κανένα από τα δύο πακέτα δεν φαίνεται να επέδρασε στις τιμές κι απ' ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί η ΕΚΤ να παρέμβει ακόμη δυναμικότερα για να αποτρέψει ευρύτερη κάμψη των τιμών κατανάλωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληθωρισμός
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)