Έντυπη Έκδοση

Από αύριο στο Μέγαρο Μουσικής, με ελεύθερη είσοδο

Χορεύουν για τα δεινά της ανθρωπότητας

Η διευθύντρια της ΚΣΟΤ Παυλίνα Βερέμη μιλάει για το Hellenic Dance Company

«Ανοιχτά Σύνορα» είναι ο τίτλος μιας παράστασης που άπτεται όλων των εθνών και συγκεντρώνει χορογραφικά αριστουργήματα τεσσάρων μεγάλων δημιουργών. Ο λόγος για την παράσταση του Hellenic Dance Company που, μετά το New York City Center και το Ηρώδειο, θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 Μια παράσταση χορού που «Το ζητούμενο δεν είναι να θαυμάσει ο κόσμος το ύψος της τεχνικής των χορευτών, αλλά να προβληματιστεί και να αφυπνιστεί σχετικά με τις συνθήκες των καιρών μας», όπως δήλωσε στην «Ε» η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και εμπνεύστρια της Hellenic Dance Company, Παυλίνα Βερέμη.

Η παράσταση θα αποτελείται από έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky που επιλέχθηκαν, έτσι ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στη σκηνή για τα δεινά της ανθρωπότητας.

Βρεθήκαμε σε μια από τις πρόβες της παράστασης και συγκεκριμένα στο κομμάτι «Wien» του Pascal Riout. Το μουσικό κομμάτι «La Valse», του Ραβέλ, αρχίζει να ρέει στην ατμόσφαιρα και οι νεαροί χορευτές κινούνται σε απόλυτη αρμονία, χωρίς όμως να εκφράζουν το αίσθημα της ευφορίας και της αισιοδοξίας που αποπνέει ένα βαλς· αντίθετα αυτό που αποτυπώνεται στις κινήσεις και στις εκφράσεις τους είναι η απελπισία. «Αυτό που βιώνουν οι 6 χορευτές είναι οι άσχημες και δύσκολες καταστάσεις που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, οι σωματικές καθώς και οι ψυχικές» θα μας εξηγήσει αργότερα η υπεύθυνη προβών Ολια Τορναρίτου.

Το «Vertical Road» του Akram Khan είναι το επόμενο κομμάτι που θα ντύσει αυτή την παράσταση. Μια χορογραφία που δημιουργήθηκε το 2010 εκφράζοντας και αυτή με τη σειρά της την αποσάθρωση ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου κόσμου και την αναζήτηση της χαμένης πνευματικότητας. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, που θα βρίσκεται επί σκηνής στο Μέγαρο χορεύοντας σε αυτό το κομμάτι, μας λέει ότι στη συγκεκριμένη χορογραφία του Khan υπάρχει έντονο το στοιχείο της σκόνης, η οποία σημαίνει ακινησία και συνδέεται με το θάνατο. «Αυτό που κάνουν οι χορευτές εδώ είναι να διώξουν αυτή τη σκόνη και να ξαναγεννηθούν».

Το εμβληματικό Panorama της Martha Graham θα αποτελέσει και αυτό κομμάτι της μοναδικής παράστασης. Μια χορογραφία-διαμαρτυρία του 1935, που όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. «Πρόκειται για ένα κομμάτι-σταθμό στην ιστορία της Graham, μια επαναστατική δήλωση που υποστηρίζει ότι η δύναμη του ανθρώπου μέσα από το σύνολο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Το κομμάτι ενός ανερχόμενου χορογράφου, του Tono Lackhy, είναι εκείνο που θα συμπληρώσει τα νοήματα που θέλουν να περάσουν στους θεατές τα «Ανοιχτά Σύνορα». Ο τίτλος αυτής της χορογραφίας είναι «Νο more fairy-tails» και είναι ένα κωμικοτραγικό σχόλιο αφιερωμένο στους Ελληνες της κρίσης. Σύμφωνα με την Παυλίνα Βερέμη, «Ο χορογράφος παίρνει το σφυγμό της κοινωνίας και τον μεταφέρει στη σκηνή μέσα από μια κατάσταση πανικού και ευφορίας».

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτά τα τέσσερα έργα, που κοινό τους σημείο έχουν την ανησυχία για το μέλλον όπως και για το παρόν της ανθρώπινης καταστολής που βιώνουμε, στο Μέγαρο Μουσικής στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου, στις 21.00, με είσοδο ελεύθερη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός
Παραστάσεις
Μέγαρο Μουσικής