Έντυπη Έκδοση

Η Υγεία στα χρόνια της κρίσης

Η πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει στις 29 Οκτωβρίου μια εκδήλωση-διαβούλευση με θέμα «Η Υγεία στα χρόνια της κρίσης»* (κατά το «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας»). Γιατί;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα βιώνει, υπό την επέλαση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, μια ανθρωπιστική κρίση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι χειρότερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης είναι μπροστά μας. Η κρίση και οι κακουχίες της δεν έχουν μόνο άμεσες επιπτώσεις (όπως η κατάθλιψη). Προκαλούν σωματικές και ψυχικές βλάβες, οι οποίες θα εκφραστούν σε βάθος χρόνου. Οι επιδημιολόγοι περιμένουν εκτίναξη των καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων 4 ή 5 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

Οδεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει να κατεδαφίσουμε μια ανακριβή και επικίνδυνη αντίληψη σύμφωνα με την οποία «έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι σε περίοδο κρίσης πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες Υγείας».

Αυτή η αντίληψη προσκρούει κατ' αρχάς στα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα. Σε περίοδο κρίσης, τα χρήματα που διατίθενται για την Υγεία δεν πρέπει να θεωρούνται «δαπάνη» αλλά «επένδυση». Δεν το λένε κάποιοι προκατειλημμένοι αριστεροί, αλλά οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Εξοδος από την κρίση με κοινωνία που λιμοκτονεί δεν υφίσταται. Η Υγεία δεν κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τα καταναλωτικά προϊόντα. Οικονομία οφείλουμε να κάνουμε π.χ. στην ανανέωση του κινητού, στην αγορά μιας τηλεόρασης ή στα κυβικά ενός Ι.Χ. Εκπτωση στην Υγεία δεν νοείται, παρά μόνο στη λογική της κοινωνικής κατάρρευσης.

Πέρα απ' αυτό όμως, η βελτίωση της Υγείας των Ελλήνων είναι απολύτως συμβατή με ορθολογικότερη χρήση των πόρων, που σημαίνει μείωση κόστους με παράλληλη αύξηση αποτελεσματικότητας. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η αλόγιστη συστηματική χρήση προηγμένων όλο και ακριβέστερων αντιβιοτικών, με συνέπεια την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μικροβίων, εκεί που φτηνότερη αντιβίωση (ή ενίοτε και καθόλου αντιβίωση!) θα είχε καλύτερο ιατρικό αποτέλεσμα.

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικές πολιτικές για την Υγεία είχαν δύο φάσεις. Μέχρι το 2009, ο χώρος της Υγείας ήταν αφημένος στη σπατάλη και την αισχροκέρδεια. Ενα μόνο παράδειγμα: μεταξύ 2005 και 2009, η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο πέρασε από 2,8 δισ. ― σε 5,1 δισ. Απολύτως καμία νέα πάθηση και απολύτως καμία νέα θεραπεία δεν δικαιολογεί αυτόν τον διπλασιασμό των δαπανών, ο οποίος εξάλλου δεν επέφερε την παραμικρή βελτίωση του επιπέδου Υγείας των Ελλήνων. Με άλλα λόγια, 2,3 δισ. ― εκλάπησαν από τους φορολογουμένους, τροφοδοτώντας το γιγάντιο πρωτογενές έλλειμμα των 24 δισ. του 2009, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στροφή. Σήμερα βιώνουμε τη δεύτερη φάση, όπου στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η θεραπεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που νοσεί, αλλά η κατάργησή του, με αφορμή (ω, ειρωνεία της ιστορίας!) την παθογένεια, που δημιούργησαν ακριβώς αυτοί που σήμερα την καταγγέλλουν.

Η «Κοινωνία Πρώτα» ισχυρίζεται τεκμηριωμένα ότι στα χρόνια της κρίσης μπορεί και πρέπει να υπάρχει Υγεία για όλους τους Ελληνες. Το ισχυριζόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Από μια νέα κυβέρνηση βέβαια, απαλλαγμένη από τις ιδεοληψίες και τον καταναγκασμό της τρόικας. Αυτές τις προτάσεις τις θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση. Ζητούμε κριτική, βελτίωση, συμπλήρωση. Και καλούμε να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαβούλευση φορείς από τον χώρο της Υγείας και πολιτικά κόμματα, τα οποία τάσσονται βέβαια στη λογική της ανατροπής, με όρους ρεαλισμού, της υπάρχουσας πολιτικής.

Οι απαιτούμενες αλλαγές στην Υγεία δεν αφορούν και δεν μπορούν να γίνουν μόνο από «ειδικούς». Αφορούν κάθε πολίτη, και η διαβούλευση που προτείνουμε αφορά κάθε Ελληνα, η ενημέρωση και η συμμετοχή του οποίου είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε Υγεία για όλους ακόμα και στα χρόνια της κρίσης.

* Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ., Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Λεωφ. Αλεξάνδρας 196 (Μετρό Αμπελόκηποι).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αναλύσεις
Γνώμες/Απόψεις
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Υγεία