Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόταση θανατικής ποινής για το ναυάγιο με μαθητές στη Ν.Κορέα

Την εσχάτη των ποινών εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς για τον πλοίαρχο του νοτιο-κορεατικού οχηματαγωγού Sewol, που ναυάγησε τον περασμένο Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείου.

Ο πλοίαρχος Λι Ζουν-Σακ, που εγκατέλειψε από τους πρώτους το βυθιζόμενο πλοίο, κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια».

Ο 69χρονος κατηγορούμενος «φέρει ακέραια την άμεση και βαρύτερη ευθύνη στην καταστροφή αυτή, διότι εγκατέλειψε το πλοίο χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για να βοηθήσει τους επιβάτες», δήλωσε ένας από τους εισαγγελείς.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του παραδέχθηκε ότι «τού αξίζει» η θανατική ποινή, αλλά αρνήθηκε ότι θυσίασε τη ζωή των επιβατών για να σώσει τη δική του.

Για τρία ακόμα μέλη του πληρώματος που βαρύνονται με το ίδιο κατηγορητήριο οι εισαγγελείς πρότειναν ισόβια κάθειρξη ενώ ζήτησαν την επιβολή ποινών από 15 έως 30 ετών κάθειρξης σε 11 ακόμη μέλη του πληρώματος που δικάζονται για τον ρόλο τους στην τραγωδία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναδείχθηκε ο συνδυασμός των παραγόντων που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο, από την υπερφόρτωση του οχηματαγωγού και την ανικανότητα του πληρώματος μέχρι τις παράνομες τροποποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί για την αύξηση των χώρων του πλοίου, γεγονός που μείωσε την πλευσιμότητά του.

Από τους 476 επιβαίνοντες στο Sewol, 325 ήταν μαθητές του ίδιου σχολείου. Μόνον 75 επέζησαν του ναυαγίου.

Η ετυμηγορία και οι ποινές θα ανακοινωθούν στις αρχές του Νοεμβρίου. Αν και η θανατική ποινή τελεί σε ισχύ στη Νότια Κορέα, κανείς καταδικασμένος δεν έχει εκτελεσθεί από το 1997 ενώ περίπου 60 θανατοποινίτες παραμένουν στα κελιά των μελλοθάνατων.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νότια Κορέα
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια