Ηλεκτρονική Έκδοση

Νίκη των φιλοδυτικών δυνάμεων στις βουλευτικές εκλογές

Ουκρανία: Ο Ποροσένκο σχεδιάζει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

Θετικά σχόλια από Ε.Ε. και ΟΑΣΕ

Τελευταία ενημέρωση:

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο σχεδιάζει να ξεκινήσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των φιλοδυτικών κομμάτων, τα οποία φέρονται να επικρατούν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Η Ε.Ε. χαιρέτισε τη «νίκη της δημοκρατίας και ενός προγράμματος ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων».

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, τόσο ο συνασπισμός του Πέτρο Ποροσένκο, όσο και το Λαϊκό Μέτωπο, το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 21%.
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε ήδη τους ψηφοφόρους που στήριξαν «μια δημοκρατική, μεταρρυθμιστική, φιλο-ουκρανική και φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία», ευελπιστώντας  να προωθήσει τα σχέδιά του για τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη. 
 
Κενές αναμένεται να μείνουν οι βουλευτικές έδρες περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, αφού δεν στήθηκαν κάλπες στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, που έχουν κηρύξει οι φιλορώσοι αυτονομιστές “Λαϊκές Δημοκρατίες”, καθώς και εκείνες που αντιστοιχούν στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο.
 
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και έχουν προκηρύξει δικές τους εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.
 
Η αποστολή του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία έγινε με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και έκανε λόγο για βήμα προς την οικοδόμηση δημοκρατικών προτύπων, παρά την αναταραχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 
 
Οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία είναι οι πρώτες μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την ουκρανική προεδρία τον περασμένο Φεβρουάριο, αφότου αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.
 
Ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
«Συγχαρητήρια στον ουκρανικό λαό! Νίκη της δημοκρατίας και ενός προγράμματος ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Η Ρωσία θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην ανατολική Ουκρανία