Ηλεκτρονική Έκδοση

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τα κάγκελα στη μαθητική παρέλαση

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έγινε η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ενόχληση εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης για τα κάγκελα που είχαν στηθεί κατά μήκος της Τσιμισκή και απαγόρευαν σε πολίτες να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «υπερβολικά και απαράδεκτα» τα κάγκελα, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα, ούτε με την ουσία του τριημέρου». Τόνισε, εξάλλου, ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Οφείλουμε να τους παραδώσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, χωρίς προβλήματα ανεργίας, μια Ελλάδα χωρίς αδιέξοδα στα όνειρα τους, που δεν αναγκάζει να μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχολίασε: «Ιδεολογικά εγώ είμαι εναντίον των μαθητικών παρελάσεων. Ένα πράγμα, όμως, που με ενόχλησε ιδιαίτερα είναι τα κάγκελα. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε παρελάσεις και να έχουμε απλωμένη σε όλη την Τσιμισκή κάγκελα. Για ποιον τις κάνουμε τις παρελάσεις; Εάν δεν έρθουν οι γονείς να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν, τι νόημα έχει μια μαθητική παρέλαση;».

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ειλικρινά ή θα πρέπει να σταματήσουν οι παρελάσεις ή να κοπούν τα κάγκελα. Αλλιώς δεν έχει νόημα να παρελαύνουν τα παιδιά για πέντε ανθρώπους που κάθονται στην εξέδρα» ανέφερε, από την πλευρά της, η Βούλα Πατουλίδου.
 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ενώ στην εξέδρα ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσιος. 
 

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου από την παρουσία των μαθητών και μαθητριών στην παρέλαση. Ήταν εξαιρετική η εικόνα και αυτό μας δημιουργεί ελπίδα ότι η νέα γενιά που έρχεται, έρχεται με δύναμη, ορμή και αποφασισμένη για καλύτερα πράγματα. Από την άλλη πλευρά, μας υπενθυμίζει τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντί τους, ότι πρέπει να τους προετοιμάσουμε ένα καλύτερο έδαφος, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι ίδιοι και αυτή είναι η προσπάθεια μας» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Ορφανός.
 
Ο Σταύρος Καλαφάτης, με τη λήξη της παρέλασης, δήλωσε: «Τα νιάτα της Θεσσαλονίκης, τα νιάτα της Ελλάδας, παρέλασαν σήμερα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το πλούσιο απόθεμα στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και ότι οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας αποτελούν την πιο ασφαλή, την καλύτερη εγγύηση, για ένα καλύτερο αύριο της Ελλάδας».
 
Μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε δοκιμή για την αυριανή επίδειξη με ακροβατικά, με εντυπωσιακούς ελιγμούς και χαμηλές πτήσεις.
 
Ωστόσο, ο εκκωφαντικός θόρυβος από το αεροπλάνο ενεργοποίησε συναγερμούς σε κτίρια, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
 
Η επίδειξη θα γίνει  την Τρίτη στις 12:25 ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και θα διαρκέσει 15 λεπτά.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικές επέτειοι
Θεσσαλονίκη