Ηλεκτρονική Έκδοση

Τυνησία: Νίκη του κοσμικού κόμματος Νιντά Τουνές

Με διαφορά περίπου δέκα βουλευτικών εδρών φέρεται να επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές της Τυνησίας το Νιντά Τουνές, κοσμικό, ετερόκλητο κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, καθώς και πρώην στελέχη του καθεστώτος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, που ανετράπη στην εξέγερση του 2011.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook το κόμμα Νιντά Τουνές ανέφερε από το πρωί «Κερδίσαμε, ζήτω η Τυνησία!», ενώ ο 87χρονος ηγέτης του, Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι διαθέτει «θετικές ενδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του «βρίσκεται πρώτο».
 
Ο Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι έχει συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, αλλά και του Μπεν Άλι, ενώ είναι φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διενεργηθούν στις 23 Νοεμβρίου.
 
Την ήττα του παραδέχθηκε το ισλαμιστικό κόμμα Ενάντα, το οποίο συνεχάρη τον αντίπαλό του.
 
«Δεχόμαστε το αποτέλεσμα και συγχαίρουμε τον νικητή δήλωσε ο Λόφτι Ζίτουν, ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος Ενάντα. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή του Ενάντα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι προς όφελος της Τυνησίας.
 
«Διαθέτουμε εκτιμήσεις που δεν είναι ακόμη τελικές. [Το Νιντάα Τουνές] προηγείται με 12 έδρες πάνω-κάτω. Αναμένουμε να έχουμε περίπου 70 έδρες και εκείνοι περίπου 80 [σε σύνολο 217]» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ζιέντ Λάαντχαρι, εκπρόσωπος του Ενάντα. 
 
Το Νιντάα Τουνές στην προεκλογική του εκστρατεία υιοθέτησε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας το Ενάντα κυρίως για σκοταδισμό και χαλαρότητα απέναντι στους τζιχαντιστές.
 
Το 2013 παρουσιάστηκε άνοδος ομάδων τζιχαντιστών στην Τυνησία, δολοφονήθηκαν δύο αντίπαλοι του Ενάντα και ακολούθησε μεγάλη πολιτική κρίση. Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την εξουσία, εγκρίθηκε νέο Σύνταγμα και προγραμματίστηκαν εκλογές για τα τέλη του 2014.
 
Το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες υπολογίζεται σε 61,8%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δηλαδή περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι, καταγράφοντας μεγάλη μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2011 όταν ψήφισαν 4,3 εκατομμύρια Τυνήσιοι.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τυνησία