Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανησυχεί ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, μετά την Ουκρανία

H Πολωνία ενισχύει στρατιωτικά τα σύνορά της

Η Βαρσοβία εκφράζει ανησυχία ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία. Σχεδιάζει να μεταφέρει πολωνικά στρατεύματα στα ανατολικά σύνορά της, πλησιέστερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία» δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Τόμας Σιεμόνιακ. Ανέφερε ότι πρόκειται για «μακρόχρονο σχέδιο»και πρόσθεσε: «Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές».
 
Ο Τ. Σιεμόνιακ αρνήθηκε να πει πόσοι στρατιώτες ή πόσες μονάδες θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον σχεδιασμό. 
 
Η Πολωνία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει ανατολικά με την Ουκρανία, με τη σύμμαχο της Μόσχας Λευκορωσία καθώς και με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπου βρίσκεται η βάση του στόλου της Βαλτικής του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
 
«Προφανώς έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων απ' αυτή την κρίση» είπε ο κ. Σιεμόνιακ.
 
Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο πολωνικό έδαφος για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη Ρωσία.
 
Το ΝΑΤΟ δεν ικανοποίησε το αίτημα αυτό, επειδή μερικά μέλη της ανησυχούν για το κόστος και για τους κινδύνους από μια ανταγωνιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας. Πάντως, εντατικοποίησε τα εκπαιδευτικά γυμνάσια στην Πολωνία και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, το αρχηγείο της οποίας θα βρίσκεται στο Στετίνο της δυτικής Πολωνίας.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολωνία
Ρωσία
Ουκρανία