Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιταλία: Kατάθεση Ναπολιτάνο για τα περί σχέσεων κράτους - μαφίας

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον μελών του κακουργιοδικείου του Παλέρμο της Σικελίας για τα περί σχέσεων του ιταλικού κράτους με τη μαφία.

Ο Τζ. Ναπολιτάνο κατέθεσε ως μάρτυρας στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία 40 συνολικά εισαγγελέων, δικηγόρων και στενογράφων. 
 
Η υπόθεση αφορά καταθέσεις μετανοημένων μαφιόζων, βάσει των οποίων εκπρόσωποι των ιταλικών κρατικών θεσμών, τη δεκαετία του ΄90 φέρονται να ανέπτυξαν επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του μαφιόζικου παρακράτους, με στόχο να επιτευχθεί ένα είδος «εκεχειρίας». Πάγιο αίτημα πολλών μαφιόζων, ήταν ανέκαθεν να καταργηθούν οι συνθήκες απομόνωσης για τους «νονούς» που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
 
Το 1992 η μαφία είχε δολοφονήσει στην Σικελία τους εισαγγελείς Τζοβάννι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελλίνο, ενώ είχε προχωρήσει και σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ρώμη και στην Φλωρεντία. 
 
Το κακουργιοδικείο του Παλέρμο θέλει να εξακριβώσει αν η επιλογή του «χαμηλού προφίλ» από μέρους της Κόζα Νόστρα, τα αμέσως επόμενα χρόνια, συνδέεται με μυστικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ιταλικής πολιτικής και των δυνάμεων ασφαλείας.
 
Ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο, στην αρχή της δεκαετίας του '90 ήταν πρόεδρος της ιταλικής βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες, το 1992 η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να οργανώσει βομβιστική επίθεση σε βάρος του.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία