Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Κλείστε τα «κόκκινα» δάνεια

Δύο ερωτήματα θέτει προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με την επισήμανση ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τη στήριξη των τραπεζών, άμεσα ή έμμεσα μέσω εγγυήσεων, ποσά που ισοδυναμούν με σχεδόν μιάμιση φορά το σημερινό ΑΕΠ.

Το πρώτο, αν θα μετακυλιστεί η στήριξη προς τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Και το δεύτερο, αν οι τράπεζες θα διοχετεύσουν ρευστό στη στεγνωμένη αγορά ή αν θα συνεχιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης η υιοθέτηση αποκλειστικά τραπεζοκεντρικών λογικών.

Δεν έπεισαν

Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι αντιθέτως με τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, η εγκυρότητα και τα αποτελέσματά τους ουδόλως έπεισαν τις «αγορές» στις οποίες και κυρίως απέβλεπαν και πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι προβληματικές για την οικονομία, αδύναμες να παράσχουν ρευστότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του σημειώνει το πρόβλημα ρευστότητας τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών με σκοπό την παροχή ρευστότητας προς την αγορά και την ανακούφιση των δανειοληπτών». Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη και τη λακωνική ανταπάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση: «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί».

«Καταρχήν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αρκεί...» λένε συνοπτικά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν τα κομματικά στελέχη όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσφατη εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κληθείς να σχολιάσει τη σημασία των αποτελεσμάτων για τους πολίτες, δήλωσε: «Δεν συμμερίζομαι τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Δεν σημαίνει πολλά πράγματα, γιατί τους πολίτες ενδιαφέρει αν θα αλλάξει κάτι στην ανύπαρκτη τραπεζική ρευστότητα, αν θα αλλάξει κάτι στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γιατί έχουμε λουκέτα ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις. Επίσης οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι με δικά τους χρήματα, που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος, έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενας ακόμη κίνδυνος είναι οι τράπεζες να περάσουν πάλι στους ιδιώτες, με πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα έδωσε το κράτος για να τις αγοράσει. Εχουμε ένα πολύ κακό παράδειγμα από τη Eurobank, που οι μετοχές της επαναγοράστηκαν στο 1/3 της τιμής που είχε πληρώσει το κράτος. Σε άλλες χώρες (Αγγλία, Σουηδία), ακόμα και με συντηρητικές κυβερνήσεις, όσες διασωθείσες τράπεζες επανιδιωτικοποιήθηκαν, αυτό έγινε με κέρδος για το Δημόσιο, όχι με τόση χασούρα. Οσοι πιστεύουν ότι μετά τα στρες τεστ θα αλλάξει κάτι στο πολιτικό κλίμα, αυταπατώνται. Πάντως, είναι καλό ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες το χρηματοδοτικό "μαξιλάρι" του ΤΧΣ» (Βήμα fm).

«Η κατάσταση με τις ελληνικές τράπεζες δεν έχει περιθώριο για πανηγυρισμούς, τα "κόκκινα" δάνεια είναι μεγάλη πληγή», σημείωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός. «Ναι μεν είναι μια θετική είδηση όταν οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε κλίμα πανικού, κι αυτό ήταν αναμενόμενο, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες είναι στη δυσμενέστερη θέση από όλες, σε ό,τι αφορά τα "κόκκινα" δάνεια. Κι αυτό στραγγαλίζει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Εμείς λέμε πως από τα 11,4 δισ. που περισσεύουν από το ΤΧΣ, πρέπει να ρίξουμε τα 2 δισ. το χρόνο για τη νέα Σεισάχθεια που είπαμε και στη ΔΕΘ, για τα "κόκκινα" δάνεια, ουσιαστικά για την ανακούφιση της κοινωνίας. Ενώ η κυβέρνησή μας λέει ότι πρέπει να τα γυρίσουμε πίσω στους δανειστές, για να μειώσουν το χρέος», επισήμανε ο κ. Μηλιός. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Τίποτα δεν θα μείνει όπως είναι γιατί έρχονται εκλογές. Δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιβάλλει σε ένα λαό να μην ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη λαϊκή κυριαρχία, και με την ορμή που θα δημιουργήσει η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς, θα είναι πολύ δύσκολο οι εκβιασμοί να πιάσουν τόπο».

Κανένα όφελος

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα δει κάποιο όφελος, σε επίπεδο παροχής ρευστότητας, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να καταρρεύσουν οι τράπεζες, ωστόσο, αυτή την ώρα, ενώ το ελληνικό Δημόσιο είναι ο κύριος και βασικός μέτοχος στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή δεν ασκεί κανένα δικαίωμα και κανένα έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα.

Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Σακελλαρίδης εξήγησε ότι υπάρχουν 900 εκατ. από το ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποτίθεται ότι θα δίνονταν με τη μορφή επιδότησης, για συγχρηματοδοτούμενα έργα και σε προγράμματα που εντάχθηκαν 13.000 επιχειρήσεις, αλλά από τα 900 εκατ. έχουν εκταμιευθεί μόνο τα 100 εκατ. ευρώ.

«Αυτό συμβαίνει με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών οι οποίες θέτουν ασφυκτικούς όρους (αρχικό κεφάλαιο, υποθήκες επί ακινήτων κ.ά.) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν στην αγορά», πρόσθεσε (Mega).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
ΣΥΡΙΖΑ
Δάνεια
Τράπεζες