Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ανησυχεί την Αγκυρα η τριμερής

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία προετοιμάζοντας την τριμερή συνάντηση κορυφής της 8ης Νοεμβρίου στο Κάιρο και εμβαθύνοντας παράλληλα τη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα ενέργειας.

Από την προηγούμενη τριμερή του περασμένου Σεπτεμβρίου Από την προηγούμενη τριμερή του περασμένου Σεπτεμβρίου Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου είχαν διευρυμένες συνομιλίες στη Λευκωσία οι οποίες διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που αποδεδειγμένα διαθέτουν οι δύο χώρες, αλλά και η πολιτική αντιμετώπιση της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί την οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου. Σήμερα με τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου θα γίνει ευρύτερη ανασκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία λόγω της απομόνωσής της.

Η «κρουαζιέρα»

Εκτιμάται ότι οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οφείλονται στο γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να αντλήσει «νομιμότητα» από τη συγκατάθεση του ψευδοκράτους, αλλά και λόγω του ότι θεωρεί την Κύπρο «αδύναμο» κρίκο.

Εν τω μεταξύ και χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνέχισε τον πλου του, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Είναι αμφίβολο αν διεξάγει έρευνες ή απλώς εξυπηρετεί την πολιτική προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει θέμα δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην ΑΟΖ και πίεση για συζήτηση του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες που ανέφεραν τον εντοπισμό τουρκικού υποβρυχίου από πλοία της UNIFIL στην ΑΟΖ της Κύπρου, δεν επιβεβαιώνονται ούτε και διαψεύδονται, αν και όπως ανέφεραν κύκλοι του κυπριακού υπουργείου Αμυνας «στην περιοχή κινούνται υποβρύχια διαφόρων χωρών, χωρίς να παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα της Κύπρου». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η ΑΟΖ δεν έχει σχέση με τα χωρικά ύδατα και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης.

Ελληνική φρεγάτα

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία, αναγνωρίζοντας την ένταση που επιχειρεί η Αγκυρα στην Κύπρο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αποστολής μιας ελληνικής φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα της UNIFIL. Ηδη βρίσκεται στην περιοχή η τορπιλάκατος «Καβαλούδης». Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρατιωτικοποιήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, γιατί εν πρώτοις δεν διαθέτει μέσα για κάτι τέτοιο, αλλά και γιατί η απόφαση που έχει ληφθεί για τα μέτρα αντίδρασης περιορίζεται σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό πεδίο.

Πάντως δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να δοθεί η εντύπωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Τα κυπριακά πολιτικά κόμματα με αφορμή τις χθεσινές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν παρέλειψαν να τονίσουν την ανάγκη λήψης μέτρων που θα προκαλέσουν ουσιαστικό πολιτικό κόστος για την Αγκυρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Καύσιμα/Ενέργεια
ΑΟΖ
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική