Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ζητούνται εθελοντές κατά του Εμπολα

Τον όρκο του... Ιπποκράτη επικαλέστηκε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος ζήτησε εθελοντές για τον Εμπολα, ενώ η Αυστραλία κλείνει ερμητικά τις «πόρτες» της σε μετανάστες made in... Δυτική Αφρική, την ώρα που οι επιστήμονες της χώρας κρίνουν ότι το μέτρο καλλιεργεί αδικαιολόγητο φόβο και πανικό.

Ακτιβιστές σχεδιάζουν με τα σώματά τους την Αφρική, το μεγαλύτερο θύμα του Εμπολα. Εκεί χτυπά η ασθένεια, εκεί πρέπει να εξαλειφθεί Ακτιβιστές σχεδιάζουν με τα σώματά τους την Αφρική, το μεγαλύτερο θύμα του Εμπολα. Εκεί χτυπά η ασθένεια, εκεί πρέπει να εξαλειφθεί Χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αιθιοπία ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιμ Γιονγκ Κιμ, όπου συνόδευσε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ζήτησε την εθελοντική προσφορά 5.000 γιατρών και νοσηλευτών από όλο τον κόσμο προκειμένου, όπως είπε, να σταματήσει η έξαρση της επιδημίας του Εμπολα στη Δυτική Αφρική.

Στο μεταξύ, εξιτήριο πήρε χθες από το νοσοκομείο και η δεύτερη νοσηλεύτρια στο Ντάλας που είχε αρχικά θεωρηθεί ύποπτη για μόλυνση από τον ιό, ενώ ούτε το πεντάχρονο αγόρι στη Νέα Υόρκη (ένα ακόμη περιστατικό στην ουσία από τη μακρά λίστα των υπόπτων για Εμπολα που εξετάζονται ανά τον κόσμο) είχε τελικά προσβληθεί ενώ είχε εμφανίσει πυρετό εξαιτίας μίας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Στο μεταξύ, η Αυστραλία, μια χώρα που έχει δεχτεί τελευταία δριμύτατη κριτική για την πολιτική της σε θέματα μεταναστών και τις όχι και τόσο φιλόξενες αφίσες του σχετικού υπουργείου με τα θαλασσοδαρμένα πλοιάρια μεταναστών να κοπανιούνται κάτω από μια πελώρια επιγραφή «Ούτε να το σκεφτείς» (ΝΟ WAY), βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αιτία της καινούργιας διένεξης η απόφαση της χώρας να απαγορεύσει στο εξής την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για όσους προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του Εμπολα.

Η Αυστραλία δεν έχει κανένα κρούσμα από τον ιό παρά το ότι έχει σημάνει επανειλημμένα συναγερμός στη χώρα. «Οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι μικροί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής της», επισημαίνει ο δρ Ανταμ Κάμρατ-Σκοτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαρί Μπασίρ για τις Λοιμώδεις Νόσους και τη Βιοασφάλεια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ο οποίος συμπληρώνει ότι το μέτρο δεν θα συμβάλει στην προστασία της χώρας από τον Εμπολα ενώ θα έχει δυνητικά αρνητική επίδραση στη δημόσια υγεία αυξάνοντας αδικαιολόγητα τους φόβους για τη νόσο και δημιουργώντας γενικό κλίμα πανικού.

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: BBC News, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Europa Press)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Εμπολα
Εθελοντισμός
Υγεία
Ακτιβισμός και ΜΚΟ