Έντυπη Έκδοση

Ναζί χρησιμοποιούσαν ως κατασκόπους οι ΗΠΑ

Χίλιους και πλέον Γερμανούς επιστήμονες και στρατιωτικούς, υπολείμματα του ναζιστικού καθεστώτος που θα μπορούσαν να έχουν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου, χρησιμοποιούσαν μέχρι και τη δεκαετία του '90 οι ΗΠΑ ως κατασκόπους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου εναντίον της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Οι ναζί κατάσκοποι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Αμερικανών στη διάρκεια της ανάμιξής τους στον πόλεμο. Μετά, τους χρησιμοποίησαν Οι ναζί κατάσκοποι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Αμερικανών στη διάρκεια της ανάμιξής τους στον πόλεμο. Μετά, τους χρησιμοποίησαν Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσλάμβαναν ναζί όλων των βαθμίδων γιατί θεωρούσαν ότι η αξία των πληροφοριών που θα τους παρείχαν υπερτερούσε όλων των ηθικών παραπτωμάτων. Η αποκάλυψη του μυστικού έγινε με καθυστέρηση επτά δεκαετιών και ύστερα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times και ενώ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ήταν γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν αξιωματούχους των χιτλερικών μυστικών υπηρεσιών και των Ες Ες ως κατασκόπους τους, αλλά η Ουάσιγκτον το διέψευδε μονίμως.

Επειτα από σχετική έρευνα εγγράφων κρατικών υπηρεσιών, κυρίως της CIA και του FBI, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι αυτή «η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζί κατασκόπων έλαβε διαστάσεις κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και υποστηριζόταν από τους δυο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετίας του 1950, τον επί μεγάλο διάστημα αρχηγό του FBI Εντγκάρ Χούβερ και το διευθυντή της CIA Αλεν Ντάλες». Ετσι, ακόμη κι αν κάποιος αποκάλυπτε την ύπαρξη ενός Γερμανού εγκληματία πολέμου στο έδαφος των ΗΠΑ και ζητούσε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη σύλληψή του, τότε παρενέβαινε κάποια μυστική υπηρεσία και σταματούσε κάθε περαιτέρω ενέργεια. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο αξιωματικός των SS Οτο φον Μπόλσβιγκ, έμπιστος σύμβουλος του διαβόητου Αντολφ Αϊχμαν και συγγραφέας του «Μεθοδολογίου για το πώς πρέπει να τρομοκρατούνται οι Εβραίοι». Αυτός είχε το 1954 την προσωπική κάλυψη του τότε αρχηγού του FBI, Εντγκάρ Χούβερ κι έτσι εξουδετερώθηκε η εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του.

«Τουλάχιστον χίλιους»

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ΝΥ Times, ο αμερικανικός στρατός, η CIA καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες «αξιοποίησαν τουλάχιστον χίλιους πρώην ναζί και συνεργάτες τους ως κατασκόπους και πληροφοριοδότες μετά τον πόλεμο», με βάση και την παραδοχή του Ρ. Μπράιτμαν, που ήταν μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου που έκανε τον καταμερισμό των Γερμανών εγκληματιών πολέμου.

Ακόμη κι όταν τέλειωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, και συγκεκριμένα το 1994, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να παραπέμψει σε δίκη κάποιον συνεργάτη των ναζί και της Γκεστάπο με το όνομα Αλεξάντρας Λιλέικις, κατά του οποίου υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία ότι με διαταγή του εκτελέστηκαν με πολυβόλο 60.000 Εβραίοι στη Λιθουανία. Ωστόσο η CIA εμπόδισε κάθε ενέργεια εναντίον του. Ο λόγος; Το 1952 τον είχε στρατολογήσει ως κατάσκοπο στην τότε Ανατολική Γερμανία με μισθό 1.700 δολάρια το χρόνο και δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στις ΗΠΑ σε πόστο της CIA.

Το 1980, αξιωματούχοι του FBI είχαν αρνηθεί να αποκαλύψουν ακόμα και στους διώκτες των ναζί του υπουργείου Δικαιοσύνης το τι γνώριζαν για τους 16 ύποπτους που ζούσαν στις ΗΠΑ. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε πρώην ναζί ύποπτους για εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Από το 1979, υπολογίζεται ότι 38 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λαμβάνουν παρόμοιες συντάξεις αφού παραπλάνησαν τις αρχές λέγοντας ψέματα για το ρόλο που διαδραμάτισαν στο κολαστήριο του Αουσβιτς, ενώ κατάφεραν μέσα στο χρόνο να αποκτήσουν και την αμερικανική υπηκοότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ξένος τύπος
ναζισμός/νεοναζισμός
ΗΠΑ
Κατασκοπία/πράκτορες