Έντυπη Έκδοση

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

Ανοιξε τα σύνορα μόνο για Πεσμεργκά

Το ταξίδι τους προς τη συροτουρκική μεθόριο ολοκλήρωσαν χθες τη νύχτα οι Πεσμεργκά και φθάνουν στο Κομπάνι για να το υπερασπιστούν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δηλώνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται από την κυβέρνησή του να εμπλακεί με αποστολή στρατευμάτων, τονίζοντας ότι μόνο οι Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές και η συριακή μετριοπαθής αντιπολίτευση μπορούν να σώσουν την πόλη.

Πανηγυρίζουν οι μικροί Κούρδοι για τον «τουρκικό διάδρομο»,  αλλά πρόκειται για μονόδρομο: οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν μπορούν να τον περάσουν για να πάνε στο Κομπάνι Πανηγυρίζουν οι μικροί Κούρδοι για τον «τουρκικό διάδρομο», αλλά πρόκειται για μονόδρομο: οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν μπορούν να τον περάσουν για να πάνε στο Κομπάνι Τουρκικές και κουρδικές πηγές ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν 150 Πεσμεργκά, απογειώθηκε χθες το απόγευμα από το αεροδρόμιο του Ερμπίλ και διευκρινίζουν ότι ο οπλισμός τους θα μεταφερθεί με ειδικά οχήματα.

Ο Χέμιν Χαουράμι, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, έγραψε στο Twitter ότι οι Πεσμεργκά πετούν προς την τουρκική πόλη Σιλόπι απ' όπου θα μεταβούν οδικώς στο Κομπάνι.

Η Αγκυρα συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα στην ανάπτυξη των Πεσμεργκά μέσω «τουρκικού διαδρόμου», έχοντας προηγουμένως αρνηθεί να επιτρέψει σε Κούρδους, που ζουν σε τουρκικό έδαφος, να περάσουν τα σύνορα.

Η επιβεβαίωση για την ανάπτυξη των Πεσμεργκά ήρθε χθες μετά την έντονη προσπάθεια του Νταβούτογλου να διαψεύσει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα «δεν κάνει αρκετά» για να τερματίσει τη προέλαση των τζιχαντιστών. «Οι βομβαρδισμοί στις θέσεις του Ι.Κ. δεν επαρκούν για την απώθηση των τζιχαντιστών, χρειάζεται και στρατιωτική επιχείρηση» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο BBC, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι χώρες της Δύσης θα στείλουν στρατεύματα. «Ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσουμε το Κομπάνι από τη στιγμή που άλλες χώρες δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις είναι να στείλουμε κάποιες φιλειρηνικές ή κάποιες μετριοπαθείς δυνάμεις στο Κομπάνι. Ποιες είναι αυτές; Οι Πεσμεργκά... και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης)» είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης επανέλαβε την έκκληση προς τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενός συνασπισμού δυνάμεων που πολεμούν το Σύρο πρόεδρο Ασαντ και εδώ και καιρό υποστηρίζει η Τουρκία.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Γερμανία υποσχέθηκε να αποδεσμεύσει μέσα στην επόμενη τριετία άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των εκατομμυρίων Σύρων εκτοπισμένων από το συνεχιζόμενο εμφύλιο και οι ΗΠΑ προχωρούν στη χορήγηση επιπλέον 10 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τις κοινότητες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες.

Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τους Σύρους πρόσφυγες, που ολοκληρώθηκε χθες με συμμετοχή εκπροσώπων από 40 χώρες και κεντρικό αντικείμενο το αίτημα των γειτονικών με τη Συρία χωρών για οικονομική ενίσχυση. Στη Διακήρυξη του Βερολίνου, εκτός από τη δέσμευση των χωρών-δωρητών για οικονομική βοήθεια και προς τους εσωτερικά εκτοπισμένους, αναφέρεται επίσης η δέσμευση των γειτονικών με τη Συρία χωρών να προσφέρουν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας στους πρόσφυγες.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Reuters)

* «Παραμένει απειλή το Ισλαμικό Κράτος»

«Μεγάλη απειλή παραμένει το Ισλαμικό Κράτος» προειδοποιούν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα επίσης με την BND ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ισλαμιστών μαχητών που βρίσκεται εντός της γερμανικής επικράτειας είναι έτοιμος να ενταχθεί στις τάξεις του Ι.Κ. στο Ιράκ και τη Συρία.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί ακόμα να διεξάγει επιχειρήσεις με επιτυχία στην επαρχία του δυτικού Ιράκ, την Ανμπαρ και στα περίχωρα της Βαγδάτης και έχει επιδοθεί στο να πείσει περισσότερους Σουνίτες Ιρακινούς να στραφούν εναντίον του διεθνούς συνασπισμού και να πολεμήσουν εναντίον του. Η παράταση της πολιτικής (αστάθειας) και των κενών στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον θα έχουν αποτέλεσμα να καταστεί σημαντικά δυσκολότερη η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο αριθμός των Σαλαφιστών Ισλαμιστών αυξάνεται στη Γερμανία και μαζί ο αριθμός των προσώπων που ενδέχεται να στρατολογηθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, και υποστηρίζεται ότι τουλάχιστον 450 άνθρωποι ταξίδεψαν από τη Γερμανία προκειμένου να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Ιω.Ν.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ισλαμικό Κράτος
Για το ίδιο θέμα
Βαλαβάνη: «Οι ανάγκες είναι μια θάλασσα»