Έντυπη Έκδοση

«Σαρωτικές αλλαγές» στις σχέσεις των δύο φύλων σε 105 χώρες

Η αυξημένη πρόσβαση της γυναίκας στην πολιτική και την αγορά εργασίας έχει αμβλύνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEC). Η ετήσια σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Φόρουμ επιβεβαίωσε «σαρωτικές αλλαγές», αφού σε 105 κράτη έγιναν τεράστια βήματα στον τομέα της ισότητας από το 2005.

Το αίτημα «ίση αμοιβή για ίση εργασία» παραμένει ακόμη, σε πολλές χώρες, ζητούμενο... Το αίτημα «ίση αμοιβή για ίση εργασία» παραμένει ακόμη, σε πολλές χώρες, ζητούμενο... Το Φόρουμ προχώρησε σε συμπεράσματα ερευνώντας οικονομικούς παράγοντες, τη συμμετοχή στα κοινά, αλλά και τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας σε 142 χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο θεαματική αλλαγή παρατηρείται στην Ισλανδία, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία στις πρώτες θέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι περιπτώσεις της Νικαράγουα στην έκτη θέση, της Ρουάντα στην έβδομη και των Φιλιππίνων στην ένατη. Την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες στις οποίες σημειώθηκε άμβλυνση του χάσματος κατέχει η Υεμένη.

Κύριος λόγος για την επιτυχία αυτή της Ισλανδίας είναι ο χαμηλός πληθυσμός της χώρας, ενώ η Υεμένη σημείωσε τη μικρότερη βελτίωση εξαιτίας του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό των κοριτσιών ηλικίας 6-14 δεν πηγαίνει στο σχολείο. Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα έχει μεγαλώσει σε έξι χώρες: στη Σρι Λάνκα, το Μάλι, την Κροατία, τα Σκόπια, την Ιορδανία και την Τυνησία.

ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(ΠΗΓΗ: BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Ματιές στον κόσμο
Ισότητα
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ)