Έντυπη Έκδοση

Μετά θάνατον δικαίωση για τον εργάτη

Μετά θάνατον ήρθε η δικαίωση για έναν εργάτη στο Κερατσίνι, ο οποίος προσεβλήθη από αμιάντωση και πέθανε τελικά φυματικός, εξαιτίας του ότι ο δήμος δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της υγείας του. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε την ευθύνη του δήμου και επιδίκασε σε συγγενικό του πρόσωπο 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, αφού ο εργάτης πέθανε ενώ εκκρεμούσε η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη.

Από το 1979 μέχρι το 2002, οπότε αποχώρησε λόγω στεφανιαίας νόσου και πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης), εργαζόταν στο δήμο ως ξυλουργός. Οπως ανέφερε στην αγωγή που είχε καταθέσει, το 1981 μετείχε, όπως και άλλοι εργάτες, στην κατασκευή της σκεπής του ξυλουργείου που έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ), το οποίο έκοβαν και τοποθετούσαν χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων (μάσκες, στολές κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την εμπορία και τη χρήση αμιάντου κάθε μορφής.

Το 2000 διαπιστώθηκε ότι πάσχει από αμιάντωση, αλλά ο δήμος αρνήθηκε να του αλλάξει θέση εργασίας, παρά το γεγονός ότι και ο γιατρός εργασίας με γνωμοδότησή του συνιστούσε την αλλαγή θέσης. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι ο τεχνίτης πάνω από 20 χρόνια εργαζόταν σε συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ένας άλλος εργαζόμενος πέθανε από έντονα αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Εργατικά ατυχήματα
Δικαιοσύνη