Έντυπη Έκδοση

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ 23 ΧΩΡΩΝ

Ζωή γεμάτη στερήσεις για το 40,5% των Ελληνόπουλων

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας, που φτάνει στο 40,5%, από 23% που ήταν το 2008. Η παιδική φτώχεια αυξήθηκε σε 23 από τις 41 χώρες του αναπτυγμένου κόσμου από την αρχή της ύφεσης το 2008, με κίνδυνο να παγιδευθεί ουσιαστικά μια ολόκληρη γενιά σε μια ζωή στερήσεων και περιορισμένων προοπτικών, διαπιστώνει έκθεση της UNICEF.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μεταξύ 2008 και 2012, σε 23 χώρες, δηλαδή σε περισσότερες από τις μισές αναπτυγμένες του κόσμου, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε, με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ύφεσης τα παιδιά που άρχισαν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας ήταν κατά 2,6 εκατομμύρια περισσότερα από εκείνα που κατάφεραν να βγουν από τον κύκλο των υπερβολικών στερήσεων. «Για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτά τα παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στον κύκλο της φτώχειας, τόσο πιο δύσκολο είναι γι' αυτά να δραπετεύσουν», αναφέρεται στην έκθεση που έχει τίτλο «Τα παιδιά της Υφεσης: οι Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Παιδική Ευημερία στις Πλούσιες Χώρες».

Στις χώρες της νότιας Ευρώπης (την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία), όπως και στην Κροατία, στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες τρεις χώρες που έχουν πληγεί από την ύφεση (την Ιρλανδία, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο) καταγράφηκε, σύμφωνα με τη UNICEF, η μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών παιδικής φτώχειας κατά την επίμαχη περίοδο.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα και η Ισλανδία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008 και ακολουθούν η Λετονία, η Κροατία και η Ιρλανδία.

Περίπου 76,5 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις 41 πιο ευημερούσες χώρες. Σε 18 από τις χώρες αυτές καταγράφηκε μείωση του ποσοστού της φτώχειας μεταξύ των παιδιών, με πιο τρανταχτή την περίπτωση της Χιλής, όπου το ποσοστό έπεσε από 31,4% στο 22,8%.

Το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας έχει η Νορβηγία (5,3%), ενώ η χώρα μας έχει το υψηλότερο (40,5%). Λετονία και Ισπανία έχουν επίσης ποσοστό πάνω από 36%.

«Η απουσία μιας τολμηρής στρατηγικής ανταπόκρισης» εκ μέρους των κρατών «θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα για τις κοινωνίες», συμπεραίνει η UNICEF, που θίγει για παράδειγμα το ενδεχόμενο μιας επιβράδυνσης της αύξησης του πληθυσμού, καθώς οι νέοι αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

(Πηγές: AFP-Guardian-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
UNICEF
Φτώχεια
Οικονομική κρίση
Ερευνες & μελέτες
Παιδί