Έντυπη Έκδοση

Αφαντος ο νεκρός

Τα φτερά που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης δεν ανήκουν σε κανένα άγαλμα Νίκης, όπως πολλοί φαντασιώνονταν στο Διαδίκτυο, αλλά στις Σφίγγες, που τώρα αποκτούν τα κομμένα φτερά τους, καθώς «τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους» σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση, ανήμερα της επετείου 28ης Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Πολιτισμού, μη έχοντας πλέον ένα εντυπωσιακό εύρημα να μας δείξει από τη συνέχιση της ανασκαφής, έφερε στη δημοσιότητα ένα δίλεπτο βίντεο από την αποκάλυψη της πανέμορφης Περσεφόνης στο ψηφιδωτό δάπεδο του δεύτερου θαλάμου. Ο τρόπος που αναδύεται από τα χώματα το εξαιρετικό αυτό έργο τέχνης είναι πραγματικά μαγευτικός. Στο βίντεο παρουσιάζεται και η μέθοδος αποχωμάτωσης από το ταφικό μνημείο με τον ταινιόδρομο στον οποίο ρίχνονται φτυαριές χωμάτων και στη συνέχεια διαλέγονται λίθοι, κέραμοι, μεταλλικά στοιχεία και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην αρχαιολογική έρευνα. Στο τέλος, τα χώματα κοσκινίζονται.

Από το σκάμμα του λόφου Καστά έχει αρχίσει τις τελευταίες μέρες να αναδύεται βαριά ατμόσφαιρα απογοήτευσης, καθώς έχουν κατέβει τα χώματα στο μισό μέτρο από την επιφάνεια του δαπέδου του τρίτου θαλάμου, που είναι και ο τελικός, και ο νεκρός είναι άφαντος. Δεν υπάρχει νεκρική κλίνη, σαρκοφάγος, μαρμάρινος θρόνος, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στην ταυτότητα του μνημείου, η οποία θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα σιβυλλική. Το θύρωμα πλάτους 96 πόντων που είχε βρεθεί στον τρίτο θάλαμο, καλλιεργώντας προσδοκίες για υπόγεια επέκταση του τάφου, δεν είναι τελικά θύρωμα, σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση στην Αμφίπολη.

«Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία» μας λένε τώρα. «Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης».

Ο τρίτος θάλαμος είναι βαθύτερος κατά 1,50 μ. από τους άλλους δύο του ταφικού οικοδομήματος (έχει ύψος 7,53 μ. από την οροφή) και δεν προκύπτει ράμπα, σκάλα ή οτιδήποτε άλλο, αφού «η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ώς χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου», όπως μας πληροφορούν οι ανασκαφείς. Τι βρίσκουν εκεί; Πάντως όχι κανένα θησαυρό ή τα πολυαναμενόμενα για κάποιους χρυσά τάλαντα. Κάτω από το ακόσμητο δάπεδο φαίνεται πως έχει άμμο, ίσως από τον Στρυμόνα ποταμό, που συνδεόταν με τη λίμνη Κερκίνη, στις όχθες της οποίας ήταν ο τάφος το 1832, σύμφωνα με τους περιηγητές.

Το παράδοξο είναι πως κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρέθηκαν τα τμήματα των φτερών από τις Σφίγγες και θραύσμα από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας «ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας» όπως και τμήματα από το ψηφιδωτό του προηγούμενου χώρου με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Ποιος να τα πέταξε, άραγε, εκεί μέσα;

Οι ανασκαφείς αναθεωρούν και την αρχική τους άποψη, ότι οι σφραγιστικοί τοίχοι του τάφου και το χώμα εντός του μνημείου μπήκαν για να αποτρέψουν τους τυμβωρύχους. Τώρα λένε πως ίσως να μην έγινε «η κατάχωση των χώρων με άμμο και οι τοίχοι σφράγισης στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα έγιναν σε υστερότερο χρόνο».

Στην ευθεία ερώτηση που ετέθη στη γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, αν ο τάφος είναι συλημένος, απάντησε ότι «έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων». Ρωτήθηκε πάλι η κ. Μενδώνη αν είναι θαμμένος κάποιος βασιλιάς, κάτι που δεν απέκλεισε λέγοντας «το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια».

Σχετικά με τη σημασία που είχε η επίσκεψη κλιμακίου της Εγνατίας Α.Ε. στο μνημείο, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ εξήγησε πως «μηχανικοί της εταιρείας, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η Εγνατία Α.Ε. προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οσον αφορά στην ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι το 2013 «όταν άρχισε να φαίνεται το μαρμάρινο τμήμα του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου» είπε η κ. Μενδώνη.

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι σε ένα 15νθήμερο η ανασκαφή θα κλείσει για φέτος. Μάλιστα εκπονείται σχέδιο εργασιών και μελετών «ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κ.λπ.)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία