Έντυπη Έκδοση

Δεν ψήφισαν για διευθυντή του ΕΚΚ τον Γρ. Καραντινάκη

Ο Χάρης Παπαδόπουλος, επί 14 συναπτά έτη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και «κόκκινο πανί» για τους «Ομιχλιστές», ένας άνθρωπος με θητεία σε διάφορα πόστα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, βγήκε νικητής από την ψηφοφορία του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με θέμα την ανάδειξη του προσώπου που θα προτείνει το Συμβούλιο στον υπουργό ως το πλέον κατάλληλο για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ.

Ο Χάρης Παπαδόπουλος έλαβε τέσσερις ψήφους (Ν. Σέκερης, Γ. Διαμαντόπουλος, Μπ. Νικολαρέιζη, Ελπ. Σκιντζήλα). Την υποψηφιότητα του νυν διευθυντή Γρηγόρη Καραντινάκη υποστήριξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Π. Μάρκαρης καθώς και ο Γ. Μαυροψαρίδης, ενώ ο Γ. Γλέζος ψήφισε υπέρ του Σπύρου Ταραβήρα. Εως την Πέμπτη αναμένεται να ενημερωθεί και επισήμως ο υπουργός.

Οι υπόλοιποι οκτώ υποψήφιοι για τη θέση του κ. Καραντινάκη, που προκηρύχθηκε πριν από μερικούς μήνες είναι οι εξής: Βασίλης Κεσίσογλου, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Δημήτρης Βερνίκος, Θρασύβουλος Γιάτσιος, Νίκος Ορφανός, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Σταύρακας και Γιώργος Μαστραντώνης.

Η επικράτηση του Χάρη Παπαδόπουλου στην ψηφοφορία αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τη σύνθεση του Δ.Σ. που διόρισε πριν από μερικούς μήνες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος - και τον ισχυρό δεσμό αρκετών μελών του Συμβουλίου αυτού με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Μια σύνθεση που είχε θορυβήσει ένα μεγάλο κομμάτι του κινηματογραφικού κόσμου - το ίδιο που είχε ταχθεί υπέρ του Γρηγόρη Καραντινάκη μέσω επιστολών υπογεγραμμένων από εκατοντάδες κινηματογραφιστές που υποστήριζαν ανοιχτά την ανανέωση της θητείας του.

Χάρης Παπαδόπουλος Χάρης Παπαδόπουλος Η κόντρα δεν άργησε να ξεσπάσει όταν ο Γρ. Καραντινάκης κατήγγειλε με επιστολή του τη στάση του Δ.Σ. που, όπως είπε, αγνόησε τις εισηγήσεις του ως προς τις νέες χρηματοδοτήσεις/προεγκρίσεις. Με τον Γ. Γλέζο να ανταπαντά σε οξύτατους τόνους μέσω ανοιχτών επιστολών. Ηταν προφανές πως δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν για πολύ ακόμα...

Κι ενώ ήταν πασιφανής ο ισχυρός σύνδεσμος του Γ. Γλέζου με τον Χ. Παπαδόπουλο, στην προχθεσινή ψηφοφορία ο μουσικοσυνθέτης έδωσε την ψήφο του αλλού, «αδειάζοντας» τον φίλο του. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Χάρη Παπαδόπουλο να βρεθεί πρώτος σε ψήφους.

Ανθρωπος με φανατικούς φίλους και εξίσου φανατικούς εχθρούς, με εντυπωσιακό πείσμα και δυνατό «στομάχι», ο Χάρης Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης μιας ταινίας μεγάλου μήκους («Προς την Ελευθερία»), πριν περίπου ενάμιση χρόνο αναδείχθηκε σε ισχυρό άντρα του χώρου: ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος της ΕΣΕ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, πρόεδρος της επιτροπής για το περίφημο 1,5%, και μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστή η κόντρα του με τους «Ομιχλιστές» και η κακή γνώμη που έχει για το νέο κινηματογραφικό νόμο. Ενα νόμο που, φανταζόμαστε, είναι στις προθέσεις του να αλλάξει - κι ας παραμένει ακόμα ανεφάρμοστος. Επικαλούμενος πάντως το νόμο αυτό, κατηγορούσε τον Γρηγόρη Καραντινάκη για το ότι δεν τοποθετούσε, ως όφειλε, γενικό διευθυντή ανάπτυξης και παραγωγής στο Κέντρο.

Γρηγόρης Καραντινάκης Γρηγόρης Καραντινάκης Ο ίδιος πάντως επιμένει πως δεν θέλει να διχάσει το χώρο, και για του λόγου του το αληθές επικαλείται το γεγονός ότι από τη θέση του στην πάλαι ποτέ ΕΡΤ μοίρασε 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε 37 κινηματογραφιστές - μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί «Ομιχλιστές».

Σύμφωνα με το νόμο Γερουλάνου, ο υπουργός θα διορίσει τον νέο γενικό διευθυντή «κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του ΕΚΚ». Τι σημαίνει αυτό; Πως πολύ πιθανόν ο Χ. Παπαδόπουλος θα είναι ο νέος γενικός διευθυντής του Κέντρου Κινηματογράφου. Αλλωστε έχει αποδείξει τους δεσμούς του με τη Ν.Δ. - θυμίζουμε πως πριν από λίγο καιρό κατέβηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Αναμένουμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)