Έντυπη Έκδοση

Αντιδράσεις πριν από το switch-off της Βόρειας Ελλάδας

Λίγες μόλις ημέρες πριν από το επόμενο πέρασμα στην ψηφιακή εποχή μεγάλου μέρους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, η Επιτροπή Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτύρεται έντονα κατά της Digea. Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το υψηλό τίμημα που πρέπει να καταβάλουν τα περιφερειακά κανάλια στην Digea προκειμένου να φτάσει το σήμα τους, ψηφιακά πλέον, στους τηλεθεατές αυτών των περιοχών.

Η Επιτροπή Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, όχι σε ένα αλλά δύο τηλεοπτικά διαφημιστικά που δημιούργησε για την περίσταση, αναφέρθηκε πολύ ανοιχτά σε «εκχώρηση από την κυβέρνηση του δικαιώματος της χρήσης των συχνοτήτων αποκλειστικά στο τραστ των μεγάλων καναλιών», και έκανε λόγο «για φίμωση της ελεύθερης φωνής των κρατικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας».

Οπως τονίζει η Επιτροπή: «Πριν από 27 χρόνια δόθηκαν αγώνες για τη δημόσια τηλεόραση. Τότε στελέχη της Ν.Δ. πρωτοστάτησαν, διεκδικώντας πολυφωνία, πλουραρισμό και σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων. Σήμερα η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εκχωρεί το δικαίωμα της χρήσης των συχνοτήτων αποκλειστικά στο τραστ των μεγάλων καναλιών και φιμώνει την ελεύθερη φωνή των κρατικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας». Επίσης αναφέρει: «Στις 21 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, είχε δηλώσει: "Κατηγορούμαστε πολλές φορές για χαμηλό τίμημα απόδοσης του φάσματος στον ψηφιακό πάροχο, έναντι 18,6 εκατ. ευρώ, και την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το τίμημα λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών είναι υψηλό. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, καθώς το ένα αντικρούει το άλλο.

Απάντηση στον Γ.Γ. δίνουν ωστόσο οι αριθμοί: Ο ανάδοχος πάροχος εισπράττει από τους περιφερειακούς σταθμούς της Κ. Μακεδονίας 612.000 ευρώ ετησίως και πληρώνει στο κράτος για τη χρήση των συχνοτήτων 21.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει για τους κυβερνώντες αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων. Για το λόγο αυτό καλούμε τον πολιτικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας να πάρει θέση στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά της ελεύθερης περιφερειακής τηλεόρασης"».

Να θυμίσουμε πως την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 2 τα ξημερώματα, επιχειρείται μία ακόμη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης θα ενεργοποιηθούν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας (συμπεριλαμβανομένου και των Σποράδων), Τρικάλων, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, καθώς επίσης και της Βόρειας Εύβοιας.

Πρόκειται για το 4ο switch-off της φετινής χρονιάς, ενώ οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες ή τους αποκωδικοποιητές, προκειμένου να λάβουν το ψηφιακό σήμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Τηλεόραση
TV & Media