Έντυπη Έκδοση

Σε επιφυλακή για τον ποταμό Εβρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται Πολιτική Προστασία, περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και τοπικοί δήμοι, λόγω της αυξημένης στάθμης του ποταμού Εβρου στην περιοχή του χωριού Πύθιο. Ο ποταμός έχει ανέλθει τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 5,45 μέτρα, κοντά στο όριο συναγερμού των 5,70 μέτρων, ενώ ανησυχία προκαλούν οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις στο νομό.

Σε έκτακτη σύσκεψη χθες για το ζήτημα, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Εσωτερικών Γεώργιου Ντόλιου, του αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Εξακουστού, του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλειου Μαυρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν, όταν και όπου χρειαστεί.

Επείγουσα ανακοίνωση

Η περιφέρεια, βάσει του τοπικού σχεδίου «Ξενοκράτης-Πλημμύρες» συμβούλευσε με εξαιρετικά επείγουσα ανακοίνωση τους κατοίκους (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς κ.λπ.) να μην πλησιάζουν τον ποταμό Εβρο και τα αναχώματα σε όλο το μήκος αυτού, καθώς πρόκειται για επικίνδυνες περιοχές. Επίσης, να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές και να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στη ζώνη ευθύνης τους για τη λήψη προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια - αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.). Αξίζει να αναφερθεί πως η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης Εβρου ποταμού απασχολεί μόλις δύο άτομα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην κατάσταση.

Είναι συχνό το φαινόμενο ανησυχητικής αύξησης της στάθμης του ποταμού, εξαιτίας της κακής κατάστασης των φραγμάτων και της χαμηλής ανταπόκρισης των βουλγαρικών αρχών. Μιλώντας άλλωστε στο «Ράδιο Εβρος», ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς κατήγγειλε την ελλιπή ενημέρωση από επίσημες υπηρεσίες της Βουλγαρίας, ενώ έθεσε ως στόχο της περιφέρειας τη δημιουργία δικτύων ενημέρωσης μεταξύ των δύο χωρών, ούτως ώστε να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λίμνες/Ποτάμια
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα