Έντυπη Έκδοση

Μπαίνουν ιδιώτες και στη ναυτική εκπαίδευση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σπουδή του υπουργείου Ναυτιλίας για την προώθηση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης. Με νομοθετήματα-εξπρές και κατόπιν παραινέσεων από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το υπουργείο Ναυτιλίας έθεσε προς δημόσια διαβούλευση, μόλις για πέντε ημέρες, το προσχέδιο «κανονιστικών πράξεων ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) - Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Εντονη ήταν η δυσαρέσκεια της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, η οποία κατήγγειλε τα εξής:

Διαχρονικά, πολιτικές ηγεσίες και διάφοροι περιφερόμενοι εντός και εκτός του ΥΝΑ, υπηρεσιακοί, και όχι μόνο, «παράγοντες» της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και κατά τα άλλα ημέτεροι, είχαν φροντίσει και εξακολουθούν να φροντίζουν:

α) για τη δημιουργία ενός ασφυκτικού και υπό κατάρρευση πλαισίου λειτουργίας για τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και για όλες τις σχολές της και

β) για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη σταδιακή και εν συνεχεία πλήρη ιδιωτικοποίησή της, διαμέσου των ΝΕΚΕ. Η μέθοδος είναι απλή. Φροντίζουν ώστε να δημιουργούνται βασικές ελλείψεις σε Εκπαιδευτικό, Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό, καθώς επίσης και στις υλικοτεχνικές υποδομές σε όλες τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.). Σημειώνεται ότι, παράλληλα, προετοιμάζεται ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή του παραβόλου του άρθρου 3 του Ν. 3153/2003, ως προς την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης, προσδιοριζόμενο σε 3.000 ευρώ ανά άδεια λειτουργίας, πλέον των παραβόλων των προβλεπόμενων για την απόκτηση άδειας ίδρυσης από τον ΕΟΠΠΕΠ.

«Είναι οξύμωρο να μειώνονται οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτών και από την άλλη, να γιγαντώνεται ο ελληνικός και ελληνόκτητος στόλος. Αυτή τη ναυτιλία θέλουμε;» διερωτάται στέλεχος ναυτεργατικού σωματείου, συμπληρώνοντας ότι οι εφοπλιστές ετοιμάζονται να πλήξουν (και) το μισθολογικό καθεστώς των ανώτατων πληρωμάτων, με αιτιολογία την... ανταγωνιστικότητα.

Πιθανότατα αυτό θα επιδιωχθεί, μέσω ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης που θέλουν να ιδρύσουν οι εφοπλιστές, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών τους, σε χώρες όπως Ρουμανία και Ουρουγουάη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Εκπαίδευση
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Παιδεία