Έντυπη Έκδοση

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Δώστε χρήματα στον τουρισμό...

Καλό το success story του τουρισμού, αλλά οι πιέσεις έπειτα από 5 χρόνια ύφεσης είναι αφόρητες, γι' αυτό αυξήστε την τραπεζική ρευστότητα, ειδάλλως το πλοίο θα γείρει... Αυτό ήταν εν ολίγοις το μήνυμα κατά τη συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επικεφαλής τον Γιάννη Ρέτσο, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα μετά τους ελέγχους των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυναμική που έχει αναπτύξει ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία, ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ξενοδοχειακός κλάδος σ' αυτήν την πορεία προς την επανεκκίνηση της τουριστικής και της εθνικής οικονομίας, με τα προφανή οφέλη για την απασχόληση, τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ΠΟΞ, που έχει υπογράψει κλαδικές συμβάσεις, επισήμανε ότι η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που είναι μικρομεσαίες κάτω των 100 κλινών, βρίσκονται επί μακρόν χρονικό διάστημα σε συνθήκες «χρηματοπιστωτικής ασφυξίας». Η κατάσταση επιδεινώνει την οικονομική τους θέση, καθιστά απαγορευτική κάθε αναπτυξιακή κι επενδυτική προοπτική, που είναι απαραίτητη λόγω και του διεθνούς ανταγωνισμού, και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τις προσπάθειες διασφάλισης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι της ΠΟΞ υπογράμμισαν πως οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν πλέον να επιστρέψουν στο ρόλο τους για την υποστήριξη και διευκόλυνση της υγιούς και βιώσιμης ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας και επιβάλλεται να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων. Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

**Αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους χρήματος, ιδίως προς τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις.

**Παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων κι εξορθολογισμό των όρων αναχρηματοδότησης δανείων και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων.

**Ευέλικτες λύσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με γνώμονα διεθνείς και δοκιμασμένες στην πραγματική οικονομία πρακτικές και δυνατότητες (επιμήκυνση έως και τριάντα έτη, απαλλαγή από τόκους καθυστέρησης).

Η ΠΟΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πλέον δυναμικός κλάδος της οικονομίας θα στηριχθεί έμπρακτα και ουσιαστικά, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του στην ελληνική οικονομία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Τουρισμού
Τουρισμός
Επιχειρηματικότητα
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις