Έντυπη Έκδοση

Λύσεις για τα ενεργοβόρα ξενοδοχεία

Οι δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας των ξενοδοχειακών μονάδων αναμένεται ν' αναλυθούν στο σημερινό συνέδριο που διοργανώνεται από τις 10 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα.

Η ημερίδα τιτλοφορείται «Εξοικονόμηση ενέργειας στις ξενοδοχειακές μονάδες - Μέθοδοι και λύσεις» και διοργανώνεται απ' την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής κι Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) με βασικό στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των τουριστικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες.

Βεβαίως, τα προβλήματα στο ενεργειακό κόστος από περιοχή σε περιοχή ποικίλλουν ανάλογα και με την περίοδο λειτουργίας των μονάδων. Κατά τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρο Βασιλικό, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 10% του τζίρου ενός ξενοδοχείου στην Αττική και τον Αργοσαρωνικό. Το 6%-7% αφορά το ρεύμα κι εξ αυτού του ποσοστού κοντά στο 60% αφορά τον κλιματισμό. Αντίστοιχα, σε μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα τα κόστη είναι αυξημένα εξαιτίας της χρήσης πετρελαίου.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχουν ξενοδοχεία στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική που έχουν σχεδόν μηδενικό ενεργειακό κόστος.

Μια άλλη πτυχή της κατανάλωσης αφορά όμως και το κόστος νερού. «Εχουν βελτιωθεί τα πράγματα, σχετικά με την κατανάλωση νερού στις πισίνες με τη χρήση και θαλασσινού νερού αλλά και καθαρισμού του υπάρχοντος νερού, όμως κι εδώ πρέπει να δούμε λύσεις. Το θέμα του νερού εξαρτάται αποκλειστικά απ' το τοπικό τιμολόγιο. Υπάρχουν νησιά άνυδρα, που το πρόβλημα είναι μεγάλο κι αγγίζει ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Απ' την άλλη πλευρά, πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν προβλήματα εξαιτίας της διακοπής ρεύματος στις τουριστικές περιοχές. Και φανταστείτε ότι δεν είναι μόνο το γραφικό του πράγματος, αλλά και της τροφοδοσίας».

Πάντως, για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους υπήρξε συνάντηση πριν από λίγες μέρες του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, με στόχο την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, στο υπό κατάρτιση Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Τουρισμού
Επιχειρηματικότητα
Τουρισμός
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις