Ηλεκτρονική Έκδοση

Το Δεκέμβριο η εκκαθάριση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις και τις μειώσεις που δικαιούνται φυσικά πρόσωπα όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και υπολογίζεται ότι αφορούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ωστόσο, για την έκπτωση που αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο και την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης.

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν αφορούν οικονομικά αδύναμους και φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για όσους έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

Ανάλογα με την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους ένα σημείωμα το οποίο θα αναφέρει εάν τους παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% -εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας- προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)
   
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)