Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Γκάι Σκοτ μεταβατικός πρόεδρος της Ζάμπιας

Ο πρώτος λευκός ηγέτης της Ζάμπιας μετά το απαρτχάιντ έγινε ο αντιπρόεδρος της χώρας Γκάι Σκοτ, καθώς ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, λόγω θανάτου του προέδρου Μάικλ Σάτα. Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός 90 ημερών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Έντγκαρ Λούνγκου.

Μεταβατικός πρόεδρος της Ζάμπιας διορίστηκε ο Γκάι Σκοτ Μεταβατικός πρόεδρος της Ζάμπιας διορίστηκε ο Γκάι Σκοτ Ο Μάικλ Σάτα πέθανε σε ηλικία 77 ετών την Τρίτη σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία για ασθένεια που δεν αποκαλύφθηκε.

To BBC επισημαίνει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο Γκάι Σκοτ θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, αφού δεν είναι Ζαμπιανός τρίτης γενιάς.

Ο Γκάι Σκοτ γεννήθηκε το 1944 στη Ζιμπάμπουε (που τότε ονομαζόταν Ροδεσία), όπου είχε μεταναστεύσει ο πατέρας του από τη Γλασκόβη για να εργασθεί ως γιατρός. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε το 1990, με το Kίνημα για την Πολυκομματική Δημοκρατία που επικράτησε στις κάλπες στη Ζάμπια το 1991. Ως υπουργός Γεωργίας, αντιμετώπισε το πρόβλημα της καταστροφικής ξηρασίας την περίοδο 1992-1993. Εντάχθηκε στο κόμμα Πατριωτικό Μέτωπο του Μάικλ Σάτα το 2001 και δέκα χρόνια αργότερα ορκίστηκε αντιπρόεδρος της Ζάμπιας, μετά τη νίκη της παράταξής του στις εκλογές.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ζάμπια
Για το ίδιο θέμα
Πέθανε ο πρόεδρος της Ζάμπια