Ηλεκτρονική Έκδοση

Τριμερής συνάντηση για την ενέργεια με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Άγκυρα

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Ιωάννης Κασουλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χασάν Σούκρι, αντίστοιχα, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της. Καλούν, επίσης, την Άγκυρα «να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή και τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «μοιραζόμαστε και οι τρεις χώρες τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε την ισχυρή κοινή επιθυμία να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σταθεροποιητικό.» Όπως είπε «θέλουμε όλοι να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας» αλλά σημείωσε «στη συγκυρία αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει προκύψει μία πολύ συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα έχουμε μία εν εξελίξει προσβολή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η οποία πρέπει να πάψει το ταχύτερο δυνατόν γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μία περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις.» Αυτό, πρόσθεσε, «θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική.»

Εξάλλου, οι τρεις υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισήμαναν, δε, ότι η συνεργασία τους εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.

«Όπως είπαν και οι δύο συνάδελφοί μου, η Τριμερής αυτή συνεργασία δεν έχει κανέναν αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιοδήποτε άλλον γείτονα», ήταν η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Οι τρεις τους αποφάσισαν, ακόμη, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και προετοίμασαν τη σύνοδο κορυφής, που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, μεταξύ των Προέδρων Αιγύπτου, Κύπρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. «Η επικείμενη σε λίγες ημέρες πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής, στο Κάιρο, στέλνει ένα μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο, που είναι η χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις, τις θετικές εξελίξεις, στην περιοχή λόγω του μεγέθους της, της ιστορίας της και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο. Και δύο χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ που είναι χώρες μεσογειακές, που είναι χώρες πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, πολύ κοντά στην νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σχηματίσουμε ένα τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, στις τρεις χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσογειακή συνεργασία γενικότερα», είπε ακόμα ο Ευ. Βενιζέλος.

Επίσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά» στην Κύπρο. Όπως είπε, «αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, η Τουρκία επικαλείται "σύμβαση" της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι δε υδρογονάνθρακες είναι κατά τη γνώμη μου ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες». Επίσης μίλησε για συμμετοχή της Ελλάδας με ένα υποβρύχιο και ενδεχομένως μια φρεγάτα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στην αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο αντίστοιχα.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κυπριακό
Κύπρος
Αίγυπτος
Καύσιμα/Ενέργεια
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Για το ίδιο θέμα
Έμφαση στην ενέργεια στην τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας
Βενιζέλος: Στέλνουμε φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατ. Μεσόγειο