Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποχαιρετιστήριες δηλώσεις και.. απαγγελία ποιήματος

Μπαρόζο: Η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα

Όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι εταίροι της οφείλουν να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προασπιζόμενοι την ακεραιότητα της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κομισιόν υπό την προεδρία του, αφού την 1η Νοεμβρίου τον διαδέχεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Απέφυγε να προβλέψει αν και πώς θα εξέλθει η χώρα μας από το μνημόνιο.

GEORGES GOBET / AFP GEORGES GOBET / AFP

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι οι συζητήσεις για έξοδο από το μνημόνιο εξελίσσονται και οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή Γιούνκερ. 
 
«Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, αναφέρθηκε στις αμφίσημες θέσεις πολλών εντός Ε.Ε. και υπενθύμισε ότι κάποιοι στοιχημάτιζαν υπέρ του λεγόμενου Grexit.
 
Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε υπερήφανος για την εμμονή του στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και πεπεισμένος ότι αν αποχωρούσε η χώρα, θα εμφανιζόταν φαινόμενο «ντόμινο», θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες.
 
«Πολλοί ρωτούσαν την Επιτροπή αν θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η απάντηση που πάντοτε λάμβαναν ήταν όχι», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Έλληνες, παρά τις μεγάλες θυσίες τους, εξακολουθούν στην πλειονότητά τους να τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ευρώ. 
 
Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο υπερασπίστηκε συνολικά το έργο του, λέγοντας ότι σεβάστηκε πάντοτε την κοινοτική νομιμότητα, ακόμη και όταν επέτρεψε κατά την περασμένη δεκαετία στη Γαλλία και τη Γερμανία να παραβιάσουν την προβλεπόμενη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δημοσιονομική πειθαρχία.
 
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον, αν θα επιστρέψει στην πολιτική ζωή της Πορτογαλίας ή αν θα διεκδικήσει διεθνείς θέσεις όπως η προεδρία του ΟΗΕ. Αποχαιρέτησε τους δημοσιογράφους διαβάζοντας στα πορτογαλικά ένα ποίημα με τον τίτλο «Ξανάρχισε»...
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για το ίδιο θέμα
Ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία βλέπει η Κομισιόν