Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέα αναβολή για την έκδοση της Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα

Για τις 21 Νοεμβρίου αναβλήθηκε, η προγραμματισμένη για σήμερα, εκδίκαση του αιτήματος των ελληνικών Αρχών να εκδοθεί από τη Βρετανία στην Ελλάδα η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Η νέα αναβολή ήρθε κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων της πρώην δικαστικού οι οποίοι ζητούν να καταθέσει στο Εφετείο του Λονδίνου ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, με ειδίκευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δικαστής της έδρας, φανερά ενοχλημένος από τις συνεχείς αναβολές που παίρνει η υπόθεση, ξεκαθάρισε προς τους συνηγόρους της Αντωνίας Ηλία ότι αυτή είναι η τελευταία αναβολή.

Η Αντωνία Ηλία συνελήφθη, τον Μάιο του 2011 στο Μπράιτον της Αγγλίας. Εις βάρος της, την εποχή εκείνη εκκρεμούσαν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά, αρνήθηκε την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα» είχε πει τότε. Αφού εξακριβώθηκε η ταυτότητά της, προφυλακίστηκε στις φυλακές του Χόλογουεϊ για 19 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε, ζει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ένα μικρό δωμάτιο στο βόρειο Λονδίνο και όπως η ίδια λέει, «προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο».

Οι ελληνικές και αγγλικές Αρχές πρόσφατα ακύρωσαν τέσσερα από τα πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Η ίδια υποστηρίζει ότι και το πέμπτο πρέπει να ακυρωθεί και να αφεθεί ελεύθερη, καθώς- όπως τονίζει- οι συγκατηγορούμενοί της έχουν αθωωθεί αμετάκλητα από τις ελληνικές Αρχές.

Η πρώην πρωτοδίκης είχε καταδικαστεί ερήμην μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία σε ποινή φυλάκισης 80 μηνών.

Εκτός των άλλων, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η ζωή της.

Παράλληλα, κατηγορεί τους εισαγγελείς Ιωάννα Ζαΐρη και Γιάννη Αγγελή ότι έχουν πει ψέματα στο αγγλικό δικαστήριο με σκοπό να πετύχουν παράνομα την έκδοσή της στην Ελλάδα.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ