Ηλεκτρονική Έκδοση

Ερωτηματικά για τα δημοσιονομικά των δύο χωρών της ευρωζώνης

Αισιοδοξία Γαλλίας και Ιταλίας, επιφυλάξεις από την Κομισιόν

Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ιταλίας θεωρούν ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με τις ενστάσεις της Κομισιόν σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους για το 2015. Πάντως, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Γιούρκι Κατάινεν εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Έχουμε μια σπουδαία συνεργασία με την Επιτροπή, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν στο Reuters, στο περιθώριο συνόδου που διεξάγεται στο Βερολίνο. Ερωτηθείς εάν αναμένει περαιτέρω προβλήματα, απάντησε: «δεν ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα».
 
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς εάν η χώρα του συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε: «όχι, δεν έχω».
 
Η Κομισιόν αποδέχθηκε προσωρινά τα σχέδια προϋπολογισμών Γαλλίας και Ιταλίας, αφού ανακοίνωσε ότι καμία από τις χώρες της ευρωζώνης δεν διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν σοβαρά τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 
Ωστόσο, ο απερχόμενος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις, Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε πως η μη απόρριψη των σχεδίων προϋπολογισμών Γαλλίας και Ιταλίας δεν σημαίνει ότι έχει κριθεί οριστικά πως συμμορφώνονται πλήρως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.
 
«Δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Κατάινεν.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί ύστερα από αρκετές εβδομάδες επιπλέον επεξεργασίας από τη νέα Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της το ερχόμενο Σάββατο. Η απόφαση, όπως είπε, θα βασιστεί στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την προσεχή Τρίτη.
 
Ο Γιούρκι Κατάινεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων (βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος) από τις χώρες που μπορεί να κριθεί ότι παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας .
 
Πηγές: Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γαλλία
Ιταλία
Ευρωζώνη