Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιχείρηση «Τρίτων» στη Μεσόγειο

Ξεκινά η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου.

Αρχίζει το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, η δράση της θαλάσσιας επιχείρησης στην Κεντρική Μεσόγειο, υπό την ονομασία «Τρίτων». Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και η προστασία της ανθρώπινης ζωής θα είναι οι κύριες αρμοδιότητες της επιχείρησης, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου σήμερα από τις Βρυξέλλες. Η επιχείρηση όπως και οι ιταλικές αρχές είναι υποχρεωμένες από τον ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο να σπεύδουν σε βοήθεια πλοίων «που εκπέμπουν SOS», ανέφερε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για τα πλοία που δεν θέλουν να ανιχνευθούν από τις αρχές, αναφερόμενος στις περιπτώσεις λαθρεμπόρων και διακινητών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου: «Η Τρίτων θα βοηθήσει και δεν θα αντικαταστήσει» την υπάρχουσα επιχείρηση ΜΑΡΕ ΝΟΣΤΡΟΥΜ, που δημιουργήθηκε από τις ιταλικές αρχές ως άμεση απάντηση σε επείγουσες καταστάσεις, όπως η περίπτωση της Λαμπεντούζα το 2013. «Είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης και το άσυλο στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι μια ευρωπαϊκή θάλασσα και μια ευρωπαϊκή ευθύνη» δήλωσε η επίτροπος Μάλμστρεμ χαιρετίζοντας την αυριανή έναρξη της επιχείρησης.

Η Τρίτων, το μηνιαίο κόστος της οποίας φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από 21 κράτη-μέλη και εκτός από ανθρώπινο δυναμικό 65 πρόσωπα/μήνες συνολικά, περιλαμβάνει 4 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 4 θαλάσσια πλοία, ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος και δύο παράκτια περιπολικά σκάφη.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση