Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Μυρίζει μπαρούτι η επιστροφή

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου τοποθετούν χρονικά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Ο Γκ. Χαρδούβελης μιλάει για μια νέα σχέση Ο Γκ. Χαρδούβελης μιλάει για μια νέα σχέση Παρά τα διαδοχικά αρνητικά μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα είναι στην Αθήνα «στην ώρα τους» και ότι «η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί ομαλά, ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα δύο βήματα, που είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η επόμενη ημέρα του Μνημονίου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες σε επιχειρηματικό συνέδριο, τόνισε ότι η νέα σχέση με τους εταίρους «θα προσδιορισθεί επακριβώς την επόμενη περίοδο, μέχρι τις αρχές του 2015» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την παρούσα και τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη νέα σχέση συνεργασίας με τους εταίρους από τις αρχές του 2015, καθώς και για τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Η κυβερνητική αισιοδοξία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά των εταίρων-δανειστών, καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε την Πέμπτη ότι το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα θα προσδιορισθεί όταν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες».

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις είναι προφανές ότι το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αυτή τη στιγμή μυρίζει μπαρούτι. Είναι προφανές ότι γνωρίζοντας η τρόικα πως η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η τελευταία του υφιστάμενου προγράμματος, θα ασκήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις με στόχο να περάσει το μεγαλύτερο μέρος από τις απαιτήσεις της. Ως εκ τούτου οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βιαστούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε δύσκολη θέση

Οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί περί άτακτης φυγής από το πρόγραμμα, χωρίς να παρουσιάζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, έχουν φέρει σε δυσμενή θέση την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που έκανε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει η ελληνική πλευρά το πλεονέκτημα της εμπιστοσύνης που υπήρχε μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, η στάση των δανειστών άλλαξε μετά τις κυβερνητικές επιδιώξεις, με αποτέλεσμα να στείλουν σαφές μήνυμα ότι αν η Αθήνα επιθυμεί αλλαγή στις σχέσεις των δύο πλευρών από το 2015, θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες σε αυτή την αξιολόγηση.

Αποτέλεσμα είναι οι πιέσεις των δανειστών να κλιμακωθούν, ανοίγοντας όλα τα θέματα που εκκρεμούν από τις προαπαιτούμενες δράσεις. Μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί το ασφαλιστικό, το οποίο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, αλλά και τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, να εμφανίζεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει σε όλα τα αιτήματά της με αντάλλαγμα να μη συζητηθεί τώρα, όπως και οι ομαδικές απολύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική κυβέρνηση μοιάζει ιδιαίτερα πιεστικό, καθώς το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώς το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, με στόχο στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το χρέος και τη «νέα σχέση» της Ελλάδας με τους δανειστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Η ΓΣΕΕ δεν συζητά αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου