Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Στο σκοτάδι η συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ - Ε.Ε.

Τα πολλά και σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΤΤΙΡ) φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στη Βουλή θέλοντας να αναδείξει την καθοριστική για τα ελληνικά πράγματα σημασία των διεθνών εξελίξεων αλλά και τον αδιαφανή τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει άμεση διακοπή των συνομιλιών για την ΤΤΙΡ με το σκεπτικό ότι ουδείς γνωρίζει τι συζητούν πάνω σε ένα μέγιστο θέμα που μπορεί να επιφέρει σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας. Καταγγέλλει δε τη θεσμική εκτροπή που επιχειρείται με ρυθμίσεις που εκχωρούν στις μεγάλες εταιρείες αφ' ενός γνωμοδοτικές αρμοδιότητες στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της Ε.Ε. και αφ' ετέρου το δικαίωμα να ενάγουν κυρίαρχες κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη σε ad hoc διαιτητικά δικαστήρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το θέμα, που έτσι και αλλιώς είναι πολύ σοβαρό, εξ ου ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε σε αυτή τη συμφωνία στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που γίνεται στην Αθήνα. «Οι συνομιλίες για τη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με τις ΗΠΑ προχωρούν με αδιαφάνεια και από όσα έχουν γίνει γνωστά, ό,τι έχει κατακτηθεί στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων, των κοινωνικών κατακτήσεων, στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος και στο πεδίο της Δημοκρατίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι συνομιλίες πρέπει άμεσα να σταματήσουν», είπε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε. «Η ΤΤΙΡ ως συνέχεια της NAFTA και της CETA επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στον γεωπολιτικό χώρο του Ευρωατλαντισμού, στον οποίο θα είναι πλήρης η υποταγή των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας, στην επικυριαρχία του πολυεθνικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου».

Εταιρειοκρατία

Σε non paper για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι με την συμφωνία δεν επιχειρείται απλώς μια ακόμη νεοφιλελεύθερη στροφή στην πορεία της Ε.Ε., αλλά σαφές άλμα προς τη θεσμοθέτηση μιας στυγνής εταιρειοκρατίας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα για τη διαχείριση του θέματος από την ελληνική πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενεργό συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, ακόμα και πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2014. Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο, στο πλαίσιο της έναρξης του 2ου γύρου συνομιλιών, πραγματοποιήθηκε στις 21/11/13 συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και άλλων κυβερνητικών στελεχών με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ. Σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν στις 3/4/14 με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς. Εξάλλου, στις 28/2/14 το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την προεδρία του κ. Μηταράκη και ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόοδο των συνομιλιών. Στο πλαίσιο της συνάντησης και με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας έλαβε χώρα συζήτηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πολυεθνικών κολοσσών ΑΡ Moller Maersk (ναυτιλία, ναυπήγηση, θαλάσσιες εξορύξεις) και τηλεπικοινωνίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πολύ αναλυτικό κείμενο, αναφέρεται στις παρατηρήσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που παραδέχονται ότι κύριος στόχος της συμφωνίας δεν είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά η απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών. Των κανόνων δηλαδή και των ρυθμίσεων που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τη χρήση τοξικών χημικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, στο όνομα της «αμοιβαίας αναγνώρισης κανόνων» και της «ρυθμιστικής εναρμόνισης» μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., μεθοδεύεται η παράκαμψη ή η κατάργηση στην πράξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνει τον νομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό πολιτισμό που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνεται στο non paper του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα επιτρέψει στις αμερικανικές πολυεθνικές να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. με βάση τις αντίστοιχες προδιαγραφές της νομοθεσίας των ΗΠΑ, που αρνούνται να κυρώσουν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας για θεμελιώδη δικαιώματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. «Θα σημάνει επίσης την κατάργηση της Αρχής της Προφύλαξης, που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της έως τώρα πολιτικής της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, ενώ καταστρατηγεί και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως θεμέλιο της ιδιωτικής ζωής. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Επενδύσεις
Βουλή
Εμπόριο